Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Aσφαλής Τρόπος Συντήρησης: Βαζάκια




Η συντήρηση σε γυάλινα βαζάκια είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους και ασφαλής τρόπους για να φυλάξουμε και να συντηρήσουμε τρόφιμα.

Στην αρχή το γυαλί ήταν υλικό πολυτελείας και χρησιμοποιούνταν μόνο για διακοσμητικούς λόγους. Στα μέσα του 20ου αιώνα χρησιμοποιήθηκαν τα γυάλινα δοχεία για γάλα και αναψυκτικά αλλά σύντομα αντικαταστάθηκαν από πλαστικά ή χάρτινα επειδή το γυαλί κόστιζα ακριβά. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς διαφημίσεις γάλακτος του ’70 που λένε ότι χάρη στο πλαστικό η ζωή μας έγινε εύκολη επειδή δε χρειάζεται να επιστρέφεις το μπουκάλι. Απλά το πετάς και παίρνεις άλλο.

Παρά το μεγάλο ανταγωνισμό με το πλαστικό και τα διάφορα μέταλλα, το γυαλί κατάφερε να καθιερωθεί ως ένα από τα βασικά υλικά συσκευασίας τροφίμων και ποτών με σοβαρά πλεονεκτήματα, κυρίως σε θέματα υγείας και οικολογίας.

Πολλά τρόφιμα μπορούν να αγοραστούν σε γυάλινα δοχεία και βαζάκια τα οποία μετά τη χρήση τους μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν.

Η συντήρηση τροφίμων σε βαζάκια είναι ο εύκολος οικιακός τρόπος συντήρησης. Πλένεις καλά και στεγνώνεις ένα βαζάκι εμπορίου και το γεμίζεις είτε με ξηρά τρόφιμα όπως όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, αποξηραμένα μυρωδικά, είτε με φρέσκα τρόφιμα στα οποία καλύπτεις με λάδι ή ξύδι για να μην έρχονται σε επαφή με οξυγόνο και να μπορούν να διατηρηθούν. Το αλάτι και η ζάχαρη βοηθάνε επίσης στην αποτελεσματικότητα της συντήρησης.

Τρόφιμα που αγοράζουμε σε βαζάκια είναι συνήθως πιπεριές Φλωρίνης, αγγουράκια τουρσί, διάφορα λαχανικά όπως αρακάς, καρότο, καλαμπόκι, σπαράγγια και παντζάρια, έτοιμες σάλτσες για ζυμαρικά, αλοιφές από ελιά ή πιπεριά, λιαστές ντομάτες, τοφού, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα, γαλακτοκομικά καλή ποιότητας, έτοιμα λαδερά φαγητά καθώς επίσης και προϊόντα κρέατος όπως λουκάνικα και ψάρια όπως αντζούγιες και τόνος.
Πλεονεκτήματα

Αποτελεσματικό

Το γυαλί είναι χημικά αδρανές, απόλυτα αδιαπέραστο από τους μικρο-οργανισμούς και το οξυγόνο, απόλυτα στεγανό στα αέρια και τα υγρά. Δεν προσδίδει οσμές ή γεύσεις στο προϊόν που φιλοξενεί, διαφυλάσσει καλύτερα από κάθε άλλη συσκευασία την υγρασία, την πυκνότητα, την γεύση και το άρωμα του προϊόντος που φιλοξενεί, διαθέτει καλή μηχανική και θερμική αντίσταση, διαμορφώνεται εύκολα και μπορεί να λάβει κάθε δυνατό σχήμα και χρώμα.

Ότι βλέπεις, παίρνεις!

Οι γυάλινες συσκευασίες μας επιτρέπουν να δούμε το περιεχόμενο που σκοπεύουμε να αγοράσουμε και έτσι να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Το περιεχόμενο παρουσιάζεται με την καλύτερη δυνατή εικόνα και έτσι μπορεί να τονιστεί η αγνότητα του προϊόντος.

Οικονομικό

Κατασκευάζεται από απόλυτα φυσικές πρώτες ύλες, και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί πολλές φορές. Αυτό το κάνει ιδιαιτέρα οικονομικό σε σχέση με τις εναλλακτικές επιλογές συσκευασίας και συντήρησης.

Οικολογικό

Το γυαλί είναι 100% ανακυκλώσιμο και δε μολύνει, συμβάλλοντας έτσι στον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Προστατευτικό

Τα γυάλινα μπουκάλια με καφέ ή πράσινο χρώμα, σταματάνε την υπεριώδη ακτινοβολία και έτσι αποφεύγεται η αλλοίωση των προϊόντων.

Υγιεινό

Το γυαλί δεν προσδίδει καμία ουσία στο προϊόν που φιλοξενεί και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος από κατανάλωση τροφίμων και ποτών που έχουν συντηρηθεί σε γυάλινη συσκευασία. Αποστειρώνεται και παστεριώνεται ώστε να διατηρεί για πολύ καιρό τα προϊόντα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μολύνσεως.
Μειονεκτήματα
Διάρκεια ζωής
Τα τρόφιμα σε βαζάκια έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από κονσέρβα. Για το λόγο αυτό δεν είναι και ο πιο ιδανικός τρόπος για πολύ μακρά συντήρηση πάνω από 1 ή 2 χρόνια.
Αλάτι και ξίδι
Τα τρόφιμα σε βαζάκια συνήθως περιέχουν πολύ αλάτι και ξίδι για να συντηρηθούν. Το αλάτι και το ξίδι είναι σίγουρα καλύτερες επιλογές από χημικά συντηρητικά αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
TIPS
Μερικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την αγορά και συντήρηση τροφίμων σε βαζάκια.
Καλή ποιότητα
Πάντα να επιλέγεις βαζάκια με τρόφιμα καλής ποιότητας από έμπιστες εταιρίες. Επέλεξε όσο καλύτερη ποιότητα μπορείς να βρεις και μπορείς να αγοράσεις. Απόφυγε τα φθηνά εισαγωγής και υποστήριξε τους μικρούς τοπικούς παραγωγούς και τις ελληνικές εταιρίες.
Τσέκαρε το καπάκι
Βεβαιώσου ότι το βαζάκι που αγοράζεις δεν έχει ανοιχτεί. Μπορείς πιέζοντας το καπάκι ελαφρά να καταλάβεις αν έχει ανοιχτεί ή έχει πάρει αέρα. Είναι επίσης απαραίτητο να επιθεωρείς την ταινία ασφαλείας.
Βάλτο στο ψυγείο
Αν ανοίξεις ένα βαζάκι, πρέπει να το διατηρήσεις στο ψυγείο και να το καταναλώσεις τις επόμενες 2-3 μέρες.
Καντο μόνος σου.
Συντήρησε τρόφιμα σε βαζάκια. Μπορείς να βάλεις λαχανικά καλυμμένα με λάδι και ξίδι, μαρμελάδες, σάλτσες.
Φύλαξε τα
Φύλαξε τα βαζάκια που αγοράζεις από τρόφιμα. Μπορείς να τα χρησιμοποιείς για να φυλάς όσπρια, σιτηρά, ρύζι, μπαχαρικά, μυρωδικά, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Αποθέματα
Φύλαγε στο ντουλάπι κάποια αποθέματα αυτών που σου αρέσουν και καταναλώνεις συχνά. Μην περιμένεις να σου τελειώσουν για να τα αντικαταστήσεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, για αυτό είναι καλό να φυλάς κάποια τρόφιμα μακράς διαρκείας στο ντουλάπι.
Ετικέτες
Έλεγχε σχολαστικά τις ετικέτες στην συσκευασία και απόφυγε προϊόντα με χημικά προσθετικά, συντηρητικά και άλλα ανθυγιεινά συστατικά. Εκτός αυτού τσέκαρε την ημερομηνία λήξης και πάντα επέλεγε αυτά που έχουν παραχθεί πιο πρόσφατα.
http://www.cookingeconomy.gr/%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου