Μπορεί να πιστεύετε ότι δεν είναι και φοβερό να φάτε (πολλές) λιπαρές τροφές για λίγες μόνο ημέρες
- δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου για το σώμα σας.Μια νέα μελέτη όμως σας καλεί να
το ξανασκεφθείτε. Διότι, όπως έδειξε, μόλις πέντε ημέρες κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε λιπαρά είναι αρκετές ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον οι μύες επεξεργάζονται τα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως η αύξηση του βάρους, η παχυσαρκία και άλλα σοβαρά θέματα υγείας.
«Διαμαρτυρία» των μυών έπειτα από ένα πενθήμερο
«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να "αφεθούν" σε λιπαρές τροφές για μερικές ημέρες και να τη... γλιτώσουν» ανέφερε ο Ματ Χάλβερ, αναπληρωτής καθηγητής Ανθρώπινης Διατροφής και Ασκησης στο Κολέγιο Γεωπονικής και Επιστημών Ζωής του Virginia Tech και επικεφαλής της μελέτης.
«Ωστόσο χρειάζονται μόλις πέντε ημέρες ώστε να αρχίσουν οι μύες του σώματος να διαμαρτύρονται» προσέθεσε.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην online έκδοση του επιστημονικού εντύπου «Obesity» ο δρ Χάλβερ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι ο τρόπος με τον οποίον οι μύες μεταβολίζουν τα θρεπτικά συστατικά αλλάζει σε λιγότερο από μία εβδομάδα όταν γίνεται κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά.
Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι η αλλαγή γίνεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
«Τα στοιχεία μάς δείχνουν πως το σώμα μπορεί να αποκριθεί με δραματικό τρόπο στις αλλαγές που συντελούνται στη διατροφή σε μικρότερο διάστημα χρόνου από ό,τι πιστεύαμε» σημείωσε ο καθηγητής Χάλβερ και συμπλήρωσε:
«Αν το σκεφθούμε καλά, πέντε ημέρες είναι πολύ λίγες. Υπάρχουν πολλές περιστάσεις στις οποίες όλοι μας καταναλώνουμε λιπαρές τροφές για μερικές ημέρες - είτε πρόκειται για διακοπές είτε για εορταστικές ημέρες.
Ωστόσο αυτή η μελέτη δείχνει πως η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό ενός ανθρώπου που δεν εμφανίζει άλλα προβλήματα υγείας μέσα σε ένα πολύ στενό χρονικό πλαίσιο».
Το μυϊκό «γραφείο εκκαθάρισης» της γλυκόζης
Οταν τρώμε τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος ανεβαίνουν. Οι μύες του σώματος αποτελούν «γραφείο εκκαθάρισης» αυτής της γλυκόζης. Μπορούν να τη διασπάσουν ώστε να τη χρησιμοποιήσουν για ενέργεια ή να την αποθηκεύσουν ώστε να τη χρησιμοποιήσουν αργότερα.
Με δεδομένο ότι οι μύες αποτελούν περίπου το 30% του σωματικού μας βάρους, ενώ συγχρόνως είναι άκρως σημαντικοί για τον μεταβολισμό της γλυκόζης, αν ο φυσιολογικός μεταβολισμός αλλάξει, μπορεί να υπάρχουν άκρως σοβαρές συνέπειες για τον υπόλοιπο οργανισμό οδηγώντας σε προβλήματα υγείας.
Ο δρ Χάλβερ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι η ικανότητα των μυών να οξειδώνουν τη γλυκόζη έπειτα από ένα γεύμα διαταράσσεται ύστερα από μόλις πέντε ημέρες κατανάλωσης τροφών με πολλά λιπαρά.
Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα του οργανισμού να αποκρίνεται στην ινσουλίνη - πρόκειται για έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη διαβήτη και άλλων νόσων.
Η μελέτη
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί ζήτησαν από υγιείς φοιτητές να ακολουθήσουν για μερικές ημέρες διατροφή με πολλά λιπαρά η οποία περιελάμβανε λουκάνικα, μπισκότα, τυριά αλλά και τροφές μαγειρεμένες με πολύ βούτυρο.
Μια φυσιολογική διατροφή αποτελείται από περίπου 30% λιπαρά σε ημερήσια βάση - οι φοιτητές της μελέτης κατανάλωναν περίπου 55% λιπαρά στο πλαίσιο της καθημερινής διατροφής τους.
Η συνολική πρόσληψη θερμίδων τους παρέμενε πάντως η ίδια, όπως και προτού αρχίσουν να καταναλώνουν πολλά λιπαρά.
Στη συνέχεια οι ερευνητές έλαβαν δείγμα μυϊκού ιστού από τους εθελοντές ώστε να φανεί πώς οι μύες τους μεταβόλιζαν τη γλυκόζη. Παρότι, όπως προέκυψε, ο τρόπος με τον οποίον οι μύες μεταβόλιζαν τη γλυκόζη είχε αλλάξει, οι εθελοντές δεν έλαβαν βάρος ούτε εμφάνισαν σημάδια ινσουλινοαντίστασης.
Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα να εξετάσει πώς αυτές οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στους μυς μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στον οργανισμό σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς και πόσο γρήγορα οι αλλαγές στη μυϊκή μεταβολική δραστηριότητα μπορούν να αναστραφούν όταν κάποιος αρχίσει ξανά να ακολουθεί διατροφή με χαμηλά λιπαρά.
Πηγή: http://www.fotovoltos.gr/2016/10/blog-post.html#ixzz4MZaB36VL
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου