Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Γιουβέτσι ορφανό της γιαγιάς Φιφίκας


 Το γιουβέτσι ή γκιουβέτσι (τουρκ. güveç) είναι φαγητό της Οθωμανικής κουζίνας το οποίο παρασκευάζεται από κρέας (συνήθως από αρνί, βοδινό, κατσικίσιο, από κοτόπουλο ή θαλασσινά, όπως γαρίδες) και μικρά συνήθως ζυμαρικά (συνήθως κριθαράκι ή χυλοπίτες) ή και με σάλτσα από διάφορα λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδι, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθάκια ή καρότο – παραλλαγή γνωστή και ως sebzelı güveç. Παραδοσιακά το γιουβέτσι ψήνεται σε πήλινο πλατύ και χαμηλό σκεύος τουρκικής προέλευσης, το οποίο είναι γνωστό σε πολλές περιοχές με το ίδιο όνομα, ή στη γάστρα στο φούρνο.

Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να διαφοροποιείται το είδος του κρέατος, π.χ. στην Τουρκία χρησιμοποιείται συνήθως αρνί, ενώ στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο μοσχάρι (χωρίς να αποκλείεται το αρνί). Η συνταγή δεν είναι πολύπλοκη, αλλά χρειάζεται κάποια προετοιμασία και πάρα πολύ χρόνο μαγειρέματος. Αρχικά τα κομμάτια του κρέατος σιγομαγειρεύονται σε χαμηλή φωτιά συνήθως με σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με φύλλα δάφνης και μαϊντανό ή και πικάντικα μπαχαρικά όπως μπούκοβο, ενώ μπορεί να προστεθεί και σκόρδο για πιο ιδιαίτερη και έντονη γεύση. Ύστερα συνήθως το κρέας τοποθετείται με τη σάλτσα σε κεραμικό ή πυρίμαχο σκεύος ή σε γάστρα, προστίθενται ζυμαρικά και ανάλογο νερό και το φαγητό ψήνεται στο φούρνο. Όταν δεν χρησιμοποιούνται ζυμαρικά, κατά κανόνα δεν προστίθεται καθόλου νερό και ψήνεται με την υγρασία του κρέατος και των λαχανικών. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η κρίση όμως έχει μπει και στην κουζίνα μας, οπότε το κρεατάκι δεν υπάρχει. Ρώτησα όμως την μητέρα μου, και μου είπε για το γιουβετσάκι το ορφανό! Και επειδή δεν έχει κρέας μέσα γι`αυτό και είναι ορφανό. Πάμε λοιπόν να δούμε πως γίνεται.


Υλικά 1 πακέτο κριθαράκι μέτριο (500 gr)
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο
2 κύβους Knorr (ότι σας αρέσει καλύτερα)
1 δάφνη
Αλάτι - Πιπέρι - Νερό.

Εκτέλεση Σε ένα μικρο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε μέσα τον πελτέ της ντομάτας και ανακατεύουμε λιγάκι. Προσθέτουμε το σκόρδο, την ψιλοκομμένη ντομάτα, και τους κύβους. Αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφριά. Μόλις πάρει μια βράση σβήνουμε την φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο φουλ (όπως είπε και η γιαγιά Φιφίκα, όλα στο φουλ). Βάζουμε στο ταψί μας την σαλτσούλα που φτιάξαμε και προσθέτουμε το νερό. Η αναλογία είναι για κάθε ένα φλιτζάνι κριθαράκι και τρία φλυτζάνια με νερό. Βάζουμε και την δάφνη. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το κριθαράκι και το ψήνουμε για 9-10 λεπτά στους 200 C.

Η φτώχεια θέλει καλοπεράσει. Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Read more: http://tsokaroblog.blogspot.com/2013/01/blog-post_9.html#ixzz2Hgi5Hn92




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου