Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Μαρμελάδα από βερύκοκο, φράουλα ή κεράσι


Μαρμελάδα βερύκοκο

Υλικά:
1 κιλό βερύκοκα (χωρίς τα κουκούτσια)

1 κιλό ζάχαρη

χυμός μισού λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλένετε και στεγνώνετε τα βερύκοκα, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα ζυγίζετε.

Τα πολτοποιείτε στο (μίνι) μπλέντερ εκτός από μερικά που τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια, αν σας αρέσει η μαρμελάδα να έχει κομματάκια φρούτου (η λεγόμενη κομφιτούρα).

Στην κατσαρόλα που θα «δέσετε» τη μαρμελάδα, βάλτε τον πολτό και τα κομματάκια του βερύκοκου μαζί με τη ζάχαρη σε στρώσεις και αφήστε τα περίπου δύο ωρίτσες να σταθούν.

Βράζετε σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας όταν χρειάζεται.

Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ΜΗ σκεπάσετε την κατσαρόλα γιατί τότε οι υδρατμοί θα σκουρύνουν τη μαρμελάδα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει και ελέγχετε μήπως φουσκώσει και χυθεί (καθόλου ευχάριστη η διαδικασία καθαρισμού!).

Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν πέφτει σχετικά αργά από την κουτάλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πήξει κι άλλο όταν κρυώσει.

Όταν η μαρμελάδα κοντεύει να «δέσει» ρίχνετε το χυμό λεμονιού (το λεμόνι εμποδίζει τη μαρμελάδα να ζαχαρώσει), αφήνετε να πάρει μια βράση ακόμα και την κατεβάζετε από τη φωτιά.

Αφήνετε να κρυώσει στην κατσαρόλα μέχρι την επόμενη μέρα. Αν το αποτέλεσμα σας ικανοποιεί, αποθηκεύετε σε -αποστειρωμένα- βάζα.
Μαρμελάδα φράουλα
Για τη μαρμελάδα φράουλα οι αναλογίες και ο τρόπος εκτέλεσης είναι κοινά με το βερύκοκο, αρκεί να παραλείψετε το στάδιο της πολτοποίησης. Είναι πιο μαλακό φρούτο και θα λιώσει από μόνο του καθώς θα το ανακατεύετε.

Μαρμελάδα κεράσι
Για τη μαρμελάδα κεράσι ισχύει ό,τι και για το βερύκοκο.



Σημειώσεις:
Μπορείτε να αυξήσετε τη ζάχαρη αν θέλετε ή και να τη μειώσετε. Στη δεύτερη περίπτωση η μαρμελάδα είναι πιο ευπαθής και καλό θα είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο.

Στα σούπερ μάρκετ κυκλοφορούν πηκτίνες σε σκόνη που μειώνουν δραστικά το χρόνο βρασμού, ενώ κάποιες απ' αυτές και τη ζάχαρη (οι αναλογίες και η εκτέλεση διαφοροποιούνται). Έχω δοκιμάσει (από περιέργεια) τη Gelfix Extra, με καλά αποτελέσματα, αλλά αυτά τα Ε στην ετικέτα με έκαναν να επιστρέψω στον παραδοσιακό τρόπο.
Καλή επιτυχία
http://greekcook.gr/syntages/marmelada_apo_berykoko_fraoula_i_kerasi





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου