Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Δαντελωτά Ψωμάκια Μπριος



Το μπριος είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό γλυκό ψωμί. Είναι νόστιμο και σερβίρεται ζεστό για πρωινό ενώ μπορείτε να φτιάξετε ακαταμάχητες σπιτικές λιχουδιές για τα παιδιά μετά το σχολείο.




Συστατικά:
• 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/3 φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό
• 2 αυγά
• 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα
• 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
• 1 κουταλιά της σούπας βανίλια με ζάχαρη
• 1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
• 1 κρόκος αυγού χτυπημένος με 1 κουταλάκι του γλυκού γάλα

Πως να το φτιάξετε:
1) Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε ελαφρά το γάλα με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
2) Προσθέστε τη μαγιά, ανακατέψτε και αφήστε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
3) Κοσκινίστε το αλεύρι και την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε τα αυγά και το μείγμα γάλακτος-μαγιά.
4) Όταν η ζύμη γίνει δύσκολη στο ανακάτεμα, προσθέστε το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια.
5) Βάλτε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 10 λεπτά.
6) Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα μπολ και καλύψτε με μια πετσέτα. Αφήστε την στην άκρη για τουλάχιστον μιάμιση ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίστε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Χωρίστε κάθε ένα από αυτά και πάλι σε 4, έχοντας έτσι 8 ίσα κομμάτια. Ανοίξτε κάθε κομμάτι της ζύμης σε ένα κατά προσέγγιση ορθογώνιο σχήμα με πάχος 4 χιλιοστά.




7) Κόψτε στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο 5 εκατοστών.
8) Τοποθετήστε τρία στρογγυλά κομμάτια μαζί στη σειρά.
9) Ανοίξτε τα μαζί σε ένα κυλινδρικό σχήμα και τα κόβετε στη μέση.
10) Κάντε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη.
11) Καλύψτε ένα ταψί τάρτας ή κάτι παρόμοιο με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε τα μπριος αραιά, όπως φαίνεται στην εικόνα. Αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 50-60 λεπτά.
12) Περάστε τα μπριος με το μείγμα κρόκου-γάλατος και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι η κρούστα να ροδίσει.




http://www.toftiaxa.gr/2016/06/syntagi-gia-dantelota-brioche.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου