Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Χυλοπίτες σπιτικές




Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν
3 κιλά αλεύρι σκληρό
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 κιλό κατσικίσιο γάλα
15 χωριάτικα αυγά
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι
Διαδικασία.

Η διαδικασία για άλλους είναι δύσκολη αλλά εγώ τη χαρακτηρίζω σχεδόν εύκολη αν πραγματικά το θέλεις να ασχοληθείς.

Σε σκάφη ζυμώματος τοποθετούμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Δημιουργούμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και στη συνέχεια το γάλα τμηματικά.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ελαστική αλλά όχι πολύ μαλακή ζύμη. Διάρκεια ζυμώματος περίπου 20 λεπτά ή και παραπάνω. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν και αφήνουμε σκεπασμένη και με πετσέτα να ξεκουραστεί για 1 έως 1 1/2 ώρα.Στο μεταξύ τρώμε να έχουμε δύναμη να συνεχίσουμε πιο κάτω!!!!!

Κόβουμε τη ζύμη σε μεγαλούτσικα μπαλάκια κι αρχίζει το άνοιγμα των φύλλων με τη βοήθεια νισεστέ.Το πάχος των φύλλων δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό αλλά ούτε και πολύ χοντρό.
Απλώνουμε τα φύλλα πάνω σε καθαρά σεντόνια που έχουμε στρώσει σε κρεββάτια. Αφήνουμε απλωμένα, ελέγχοντας για περίπου μισή ώρα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Δεν πρέπει να ξεραθούν πολύ αλλά ούτε να κολλάνε μεταξύ τους.
Μόλις τα φύλλα είναι έτοιμα αρχίζουμε το κόψιμο. Διπλώνουμε τα φύλλα και κόβουμε σε μικρές λωρίδες και μετά σε μικρά κομματάκια ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σε κάποια μέρη της πατρίδας μας τις κόβουν σε πολύ μικρά κομματάκια αλλού πάλι σε μεγάλες στενές λωρίδες.
Απλώνουμε τις χυλοπίτες μας πάλι στα σεντόνια και τις αφήνουμε για 2 έως 4 ημέρες (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες)ανακατεύοντας προσεκτικά.Μαζεύουμε τις χυλοπίτες σε σακουλάκια από ύφασμα ή σε γυάλινα βάζα και αποθηκεύουμε σε δροσερό και ξηρό σημείο.

http://syntages-tv.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου