Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Εύκολες και νόστιμες



Πλησιάζουν οι γιορτές των χριστουγέννων και όλοι θέλουμε να φτιάξουμε κάτι "για το καλό"! Για να μυρίσει το σπίτι γιορτές. Σας μαζέψαμε τις συνταγές που πιστεύουμε ότι θα σας φανούν χρήσιμες για τις ημέρες αυτές. Κλή επιτυχία και καλές γιορτές!

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. φυτίνη
250 γρ. φρέσκο βούτυρο
250 γρ. βούτυρο γάλακτος

200 γρ. βιταμ
1 ποτήρι αλυσίβα κρύα (σταχτόνερο: Βράζουμε δύο κουταλιές στάχτης κοσκινισμένης σε ένα ποτήρι νερό και το σουρώνουμε)

2,5 κούπες αμύγδαλα, λίγο καβουρδισμένα και κομμένα στο moulti

1 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη
1,5 κιλά αλεύρι up

1 ποτηράκι κρασιού λικέρ
2 βανίλιες

3 πακέτα άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι το βούτυρο και η ζάχαρη να χτυπηθούν πολύ καλά ώσπου να γίνουν άσπρα (καλύτερα με το χέρι).
Έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους, το λικέρ, το αλεύρι και τις βανίλιες.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-30'.
Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη



ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό αλεύρι, μαλακό
1 πακετάκι μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. ανάμεικτο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού
2 βανίλιες
5-6 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού

Για το σιρόπι
1 φλιτζ. μέλι
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
3/4 του φλιτζανιού νερό

Για την επικάλυψη
600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τον ανάμεικτο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα και τα πιέζουμε επάνω σε έναν τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα ταψί, αλειμμένο με μαργαρίνη και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20. Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, μαζί με τη ζάχαρη και το μέλι. Μόλις αρχίζει να πήζει, αφαιρούμε τον αφρό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Βουτάμε μέσα στο σιρόπι τα μελομακάρονα, ζεστά, για ένα λεπτό, φροντίζοντας να μη βάζουμε περισσότερα από 3-4 τη φορά. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε κατευθείαν στη λιωμένη κουβερτούρα, φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και όταν παγώσει η σοκολάτα, σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία .

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ


1 1/2 κούπα λάδι

1/2 κούπα μαγειρικό λίπος

1 κούπα ζάχαρη

3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού

1/4 κούπας κονιάκ

2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι σόδα

8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για το σιρόπι
2 κούπες μέλι

2 κούπες ζάχαρη

2 κούπες νερό

για το γαρνίρισμα

1 1/2 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια

1 κουταλάκι κανέλα

1/2 κουταλάκι γαρύφαλο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπήστε 4' στο μίξερ ή στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα 6 πρώτα υλικά. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη ζυμώματος. Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών. Παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά και ζυμώστε το ελαφρά.

Πλάστε ή κόψτε τη ζύμη με κουπ πατ σε διάφορα σχήματα. Αραδιάστε τα σε ταψί και ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 30' περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά. Στο μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό για 5', αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα, μόλις βγουν από το φούρνο.

΄Οταν πιουν το σιρόπι, αναποδογυρίστε τα κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς. Ανακατέψτε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο. Πάρτε τα μελομακάρονα ένα-ένα, αναποδογυρίστε τα κι έτσι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, πασπαλίστε τα με το καρύδι κι αραδιάστε τα σε πιατέλα. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται ένα μήνα εκτός ψυγείου.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΚΟΡΜΟΣ

ΥΛΙΚΑ

για το κέικ

1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 κούπας κακάο

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1/4 κουταλάκι αλάτι

4 αυγά χωρισμένα

3/4 κούπας ζάχαρη

1/4 κουταλάκι βανίλια

2 κουταλιές νερό

για τη γέμιση

2 κούπες κρέμα γάλακτος

1/4 κούπας ζάχαρη άχνη

1 κουταλιά πουτίγκα στιγμής

1/4 κουταλάκι βανίλια

1/3 κούπας ινδοκάρυδο τριμμένο

1/3 κούπας αμυγδαλάκι φιλέ καβουρντισμένο

για το γλάσο

3 κουταλιές λικέρ γκραν μαρνιέ

1/4 κουταλάκι βανίλια

2 2/3 κούπας ζάχαρη άχνη

1/2 κούπα κακάο

1/3 κούπας γάλα

6 κουταλιές βούτυρο μαλακό (1/3 κούπας)

125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε καρουλάκια



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βουτυρώστε ελαφρά το ειδικό ταψί για ρολό ή το ρηχό ταψί του φούρνου και στρώστε επάνω λαδόχαρτο. Βουτυρώστε το κι αυτό ελαφρά. Στρώστε στον πάγκο της κουζίνας μια βαμβακερή πετσέτα και πασπαλίστε τη με ζάχαρη άχνη. Σ' ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήστε τα στην άκρη. Χτυπήστε στο μίξερ τα ασπράδια ν' αφρατέψουν και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε λίγη λίγη τη ζάχαρη, ώσπου να πήξει καλά η μαρέγκα και να στέκεται σε όποιο σχήμα της δώσετε. Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα κροκάδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια, να πήξουν και ν' αφρατέψουν. Προσθέστε λίγο λίγο το νερό και κατόπι το μίγμα αλεύρι - κακάο, ανακατεύοντας απαλά. Τέλος, προσθέστε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά, να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα, χωρίς να ξαφουσκώσει. Απλώστε το μίγμα επάνω στο λαδόχαρτο μέσα στο ταψί και ψήστε στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 18' - 20'. Βγάλτε το από το φούρνο κι αναποδογυρίστε το επάνω στην πετσέτα με την άχνη. Αφαιρέστε το λαδόχαρτο και τυλίξτε το παντεσπάνι σε ρολό μαζί με την πετσέτα, ξεκινώντας από τη στενή πλευρά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάστε τη γέμιση: Χτυπήστε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, την πουτίγκα στιγμής και τη βανίλια, ν' αφρατέψουν. Σταματήστε το μίξερ, ρίξτε κι ανακατέψτε απαλά το ινδοκάρυδο και το αμυγδαλάκι. Ξετυλίξτε το ρολό παντεσπάνι, αφαιρέστε την πετσέτα κι απλώστε στην επιφάνεια τη γέμιση, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. τριγύρω. Τυλίξτε απαλά το ρολό και τοποθετήστε το σε πιατέλα. Αφήστε το στο ψυγείο να σφίξει.
Ετοιμάστε το γλάσο: Σ' ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το γάλα με το λικέρ. Σ' ένα δεύτερο μπολ, ανακατέψτε την άχνη με τη βανίλια και το κακάο. Χτυπήστε το βούτυρο ν' αφρατέψει και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε σε δόσεις εναλλάξ το γάλα και την άχνη. Συνεχίστε το χτύπημα, ώσπου να επιτύχετε ένα απαλό αφράτο μίγμα. Καλύψτε με το μίγμα αυτό την επιφάνεια του ρολού και πασπαλίστε τη με τα καρουλάκια της σοκολάτας. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία .

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ


2 αυγά ολόκληρα

2 κροκκάδια από αυγά

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ξύσμα από λεμόνι

1/4 κούπας ζάχαρη

1/4 κουταλάκι βανίλια

2 κουταλιές μαγιά σε 1/4 κούπας νερό

1/4 κουταλάκι αλάτι

1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο

2/3 κούπας βούτυρο για άλειμμα

1 κούπα ψηφίδες σοκολάτας





ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τα κροκκάδια, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη μαγιά διαλυμένη στο νερό και στη συνέχεια το αλάτι, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο όσο αλεύρι χρειαστεί, ώστε να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή, που δε θα κολλάει στα χέρια μας. Πρέπει να χτυπήσουμε τη ζύμη στο μίξερ για 7'. Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα, τη βουτυρώνουμε με το λιωμένο βούτυρο, τη διπλώνουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20'. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, άλλες 2 φορές και στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρύ παραλληλόγραμμο. Την πασπαλίζουμε με ψηφίδες σοκολάτας και τη διπλώνουμε σιγά-σιγά σε μακρύ ρολό και στη συνέχεια την τυλίγουμε σε σπιράλ και τη βάζουμε σε στρογγυλό ταψάκι 25 εκ. Πατάμε τη ζύμη να απλώσει, γιατί στο ψήσιμο θα φουσκώσει. Την αλείφουμε από πάνω με ένα κροκκάδι αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30'-35'

ΠΑΝΕΤΟΝΕ

ΥΛΙΚΑ
Συστατικά:
α' μίγμα
150 γρ. αλεύρι σούπερ
50 γρ. μαγιά νωπή
30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
125 γρ. γάλα χλιαρό

β' μίγμα
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
120 γρ. κρόκοι αυγών
200 γρ. αυγά
6 γρ. αλάτι ψιλό
200 γρ. βούτυρο φρέσκο ευρωπαϊκό (λιωμένο χλιαρό)
1 πορτοκάλι ξύσμα
1 δόση βανίλια σκόνη

γ' μίγμα
500 γρ. αλεύρι σούπερ

δ' μίγμα
150 γρ. φρούτα κόντιτα σε κύβους
100 γρ. κίτρο γλασέ σε κύβους
100 γρ. σταφίδες ξανθές
100 γρ. σταφίδες μαύρες


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε τα υλικά του μίγματος Α (αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, γάλα) μέσα σε κάδο του μίξερ με το γάντζο, δουλεύοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους και το αφήνουμε να διογκωθεί (προζύμι) για 40 λεπτά περίπου.

Παράλληλα, ενώ γίνεται το προζύμι, τοποθετούμε τα υλικά του μίγματος Β (ζάχαρη, κρόκους, αυγά, αλάτι, βούτυρο, πορτοκάλι ξύσμα, βανίλια) μέσα σε μια κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός μέχρι να χλιαρύνουν και να ενσωματωθούν τα υλικά του μίγματος Β μεταξύ τους.

Αφού χλιαρύνουν τα υλικά του μίγματος Β, τα προσθέτουμε μέσα στο κάδο του μίξερ, δηλαδή στο προζύμι Α, και συγχρόνως προσθέτουμε και τα υλικά του μίγματος Γ (αλεύρι σούπερ) και τα χτυπάμε αρχικά στην 1η ταχύτητα για 2 λεπτά και συνεχίζουμε το χτύπημα στη 2η ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά του μίγματος Α+Β+Γ μεταξύ τους (δηλαδή να κορδάρουν).

Προσθήκη του μίγματος Δ (φρούτα κόντιτα, κίτρο, σταφίδες ξανθές και μαύρες τα οποία τα έχουμε μουσκέψει από πριν με κονιάκ ή ρούμι μαύρο) μέσα στον κάδο του μίξερ μέχρι τα φρούτα να ενσωματωθούν καλά με τη ζύμη πανετόνε. Αποσύρουμε την ζύμη πανετόνε από τον κάδο και την τοποθετούμε σε μια μπασίνα, σκεπασμένη με μεμβράνη. Την βάζουμε στην στόφα στους 35° C και 70% υγρασία μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Αφού διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης, το αποσύρουμε από την στόφα και με την βοήθεια μιας ξύλινης σπάτουλας, δουλεύουμε την ζύμη να πέσει (κάτσει) μέχρι να επανέλθει στον αρχικό της όγκο.

Επανατοποθετούμε την ζύμη στην στόφα μέχρι να ξαναδιπλασιαστεί ο όγκος της, επαναλαμβάνοντας το ίδιο για άλλες δύο φορές.

Αφού φουσκώσει το βγάζουμε από τη στόφα και με την βοήθεια μιας χούφτας ζαχαροπλαστικής, κόβουμε την ζύμη σε βάρος ανάλογο με το μέγεθος της φόρμας, η οποία είναι μαλακή, δεν την πλάθουμε, την τοποθετούμε μέσα σε μια φόρμα της μπόμπας, την οποία από πριν την έχουμε χαρτώσει και λαδώσει ελαφρώς.

Τοποθετούμε τις φόρμες στην στόφα μέχρι να φουσκώσουν και να καλύψουν τα 3/4 της φόρμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 155° C για 1 ώρα περίπου.

Συντήρηση
Στο ψυγείο τυλιγμένη αεροστεγώς με μεμβράνη 7 ημέρες.
Στην κατάψυξη στους -180° C για 15 ημέρες.

http://www.madata.gr/cooking/47669.html





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου