Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Το Γνήσιο Πολίτικο Εκμέκ



Περιγραφή

Μια πολυ καλη ιδεα για γλυκο οχι μονο γενικοτερα αλλα και για την ημερα του Πασχα που ερχεται, μιας και ανοιγει πλεον ο καιρος και...τραβιεται καλλιστα με μια μπαλα παγωτο καιμακι απο πανω!!!! Προσέξτε, δεν ειναι εκμέκ καταΐφι.






Τι χρειαζόμαστε:

21 γρ. μαγια νωπη (1/2 πακετακι χελιδονι)
250 γρ. αλευρι για ολες τις χρησεις
60 γρ φυτικο βουτυρο λιωμενο
60 φρ. ζαχαρη
80 γρ. γιαουρτι πληρες (η διαιτα...απο αυριο...)
1/4 κ.γ. αλατι
1/4 κ.γ. μαστιχα κοπανισμενη (πριν την κοπονισετε βαλτε την 10΄ στην καταψυξη!)
1/4 κ.γ. μαχλεπι κοπανισμενο
1 αυγο



Υλικα για το σιροπι
750 γρ. ζαχαρη
550 γρ. νερο
2 κουταλιες σουπας χυμο λεμονιου



Πώς το κάνουμε:

1) Διαλυουμε τη μαγια σε λιγο χλιαρο νερο με λιγο αλευρι ωστε να γινει χυλος


2) και την αφηνουμε σε θερμοκρασια 35 βαθμων να φουσκωσει και να κανει φουσκαλες (περιπου μιση ωρα).


3) Βαζουμε ολα τα υλικα της ζυμης μαζι με τη μαγια στο μπωλ του μιξερ


4) και ζυμωνουμε με το γαντζο ζυμωματος ωσπου να γινει η ζυμη λεια και μαλακη. Αν χρειαστει, προσθετουμε λιγο ακομη αλευρι.


5) Σκεπαζουμε κι αφηνουμε τη ζυμη να φουσκωσει (περιπου μια ωρα) σε μερος ζεστο (35 βαθμους).


6) Βουτυρωνουμε καλα ειτε 2 ταψια στρογγυλα 24 εκ., ειτε ενα ταψι 34 εκ.


7) και αφου εχουμε πρωτα ανοιξει τη ζυμη στο επιθυμητο μεγεθος, τη στρωνουμε ομοιομορφα στο η στα ταψακια.


8) Την αφηνουμε να φουσκωσει -περιπου μια ωρα- σε μερος ζεστο -35βαθμοι. Πρεπει να διπλασιαστει τουλαχιστον ο ογκος της.


9) Τα ψηνουμε για 15' στους 160 βαθμους με αερα και στη συνεχεια τα αναποδογυριζουμε πανω σε μια σχαρα του φουρνου και τα αφηνουμε για 30' στους 120 με αερα να στεγνωσουν. Αφηστε τα να κρυωσουν και στη συνεχεια ξαναβαλτε τα στη θεση τους στα ταψακια.


10) Βραζουμε τα υλικα για το σιροπι 5'.


11) Ζεστο το σιροπι το ριχνουμε κουταλιά-κουταλιά στο κρυο εκμεκ κανοντας τρυπες σ αυτο με μια οδοντογλυφιδα σε αποσταση 2 εκ. τη μια απ την αλλη.Μπορουμε να το σερβιρουμε ειτε σκετο ειτε με μια μπαλα παγωτο καιμακι απο πανω.



Λίγα μυστικά ακόμα



Η συνταγη ειναι απο τον καλο μου συναδελφο Απόστολο Σ. γεννημενον στην Πολη και ...κουζινολάτρη!



Ευχαριστούμε την Ναυσικά για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.



Διαβάστε περισότερο: Το Γνήσιο Πολίτικο Εκμέκ http://www.sintagespareas.gr/sintages/to-gnisio-politiko-ekmek.html#ixzz2ob5ZZB6z







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου