Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Τσουρέκι πανεύκολο




Η συνταγή είναι του κου Παρλιάρου λίγο πειραγμένη. Την βρήκα εξαιρετικά εύκολη σε σχέση με άλλες συνταγές που θέλουν πολλές φορές ζύμωμα. Φυσικά την έκανα κι εγώ ακόμη πιο εύκολη διότι πιστεύω ότι ό,τι και να κάνω τσουρέκια σαν αυτά του εμπορίου με τις ίνες δεν θα τα καταφέρω να φτιάξω. Η γεύση, η μυρωδιά και η εμφάνιση όμως πετυχαίνετε με ελάχιστο κόπο. Έτσι απλοποίησα τα πάντα κι έφτιαξα ευωδιαστά τσουρέκια που έγιναν ανάρπαστα.


Υλικά (Για 2 πλεξούδες):
100gr βούτυρο (προτιμώ πάντα το Ηπείρου ή το lurpak)
350gr γάλα φρέσκο
180gr ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι (10gr)
1 φακελάκι μαστίχα (5gr)
2 αυγά και 1 κρόκος
3 φακελάκια μαγιά σε σκόνη (8gr το κάθε φακελάκι)
760gr αλεύρι σκληρό
1 αυγό για το αυγούλωμα


Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι (σε πολύ χαμηλή φωτιά ίσα ίσα να λιώσουν τα υλικά). Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπάμε στο μούλτι το μαχλέπι και τη μαστίχα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Χτυπάμε στο μούλτι τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη μαγιά κι ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλάει από τα χέρια. Φτιάχνουμε μια μπάλα, χαράσσουμε ένα σταυρό, σκεπάζουμε με πετσέτα ή ακόμη καλύτερα μεμβράνη χωρίς να ακουμπάει στη ζύμη όμως και την αφήνουμε να διπλασιαστεί και να χαθεί ο σταυρός για 1 με 2 ώρες. Κόβουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη και κάνουμε 2 πλεξούδες ή όποιο άλλο σχήμα θέλουμε. Αφήνουμε άλλη 1 ώρα περίπου να φουσκώσουν, αυγουλώνουμε προσεκτικά και ψήνουμε στους 170οC για 25 περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Αν εξαιρέσεις το περίμενε να φουσκώσουν, η υπόλοιπη διαδικασία είναι πανεύκολη και πολύ γρήγορη.

Καλή επιτυχία!!!

http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1692&Itemid=49

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου