Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015

Πως φτιάχνουμε κάπαρη και κρίταμο ...


Σήμερα έχει συνταγούλα...για τσιπουρομεζέδες και σαλάτες.

Κρίταμο και κάπαρη.

Το βασικό θέμα για να κάνουμε αυτή τη συνταγή είναι να μπορέσουμε να βρούμε κάπαρη και κρίταμο. Αν ζούμε κοντά στη θάλασσα, είναι πολύ εύκολο να μαζέψουμε από τα βράχια και φυσικά είναι και...τσάμπα.(Έτσι μου είπαν και δυο Αγγλίδες τουρίστριες που συνάντησα την ώρα που μάζευα κάπαρη στα βράχια και προσπάθησα να τους εξηγήσω πως γίνεται το ορεκτικό και πόσο ωραίο είναι...)

Αν δεν είστε κοντά σε θάλασσα, επιστρατεύστε κάποιο φίλο που θα μπορούσε να το κάνει για εσάς ή συνδυάστε το μια εκδρομούλα ή μπάνιο στη θάλασσα...

Ανάλογα την εποχή μπορούμε να βρούμε περισσότερο ή λιγότερο τρυφερούς βλαστούς, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.
Από τέλη Απριλίου - Μάιο - Ιούνιο είναι μια καλή εποχή για να προμηθευτούμε μια καλή πρώτη ύλη, αργότερα μέσα στο Καλοκαίρι δεν είναι και τόσο τρυφερά τα φυτά πάνω στα βράχια.

Μαζεύουμε λοιπόν όσο μπορούμε πιο τρυφερά βλασταράκια και μπουμπουκάκια.

Διαλέγουμε τις πιο τρυφερές κορφούλες από το κρίταμο και τα κλειστά μπουμπούκια από την κάπαρη, όχι τα πολύ μεγάλα, καθώς και τα μικρά τρυφερά φιλαράκια που έχει στις άκρες των βλαστών.


Καθαρίζουμε προσεκτικά από ξερά κομματάκια και τυχόν άλλα σκουπιδάκια και τα πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό.
Ετοιμάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με καυτό νερό ...και αφού την κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα την κάπαρη και το κρίταμο...


ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά κατά διαστήματα...

σουρώνουμε προσεκτικά γιατί το νερό είναι ακόμα καυτό...και πλένουμε πάλι με κρύο νερό, εναλλακτικά μπορούμε να τα αφήσουμε μερικές ώρες ακόμα μέσα σε νερό προκειμένου η γεύση να είναι ακόμα πιο απαλή.


Όταν λοιπόν θα έχουν πια παγώσει, τα βάζουμε μέσα σε γυάλινα ή πλαστικά βάζα που έχουμε αποστειρώσει με καυτό νερό.Προσθέτουμε ξύδι έως ότου να τα καλύπτει ελαφρώς...
και ρίχνουμε μέσα λίγη σκόνη τσίλι ...

η συμβουλή για το τσίλι είναι από παλιό καπετάνιο του εμπορικού ναυτικού.
Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε ότι άλλο σας αρέσει, όπως σκόρδο ή καυτερές πιπερίτσες ή να το αφήσετε σκέτο χωρίς προσθήκες.


Τέλος, συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο το δοχείο μας...

κλείνουμε με το πώμα και αναταράσσουμε ελαφρά...έτοιμο.Φροντίζουμε το ελαιόλαδο να καλύπτει πάντα την κάπαρη και το κρίταμο για να μην αναπτυχθούν αποικίες ...πενικιλίνης μέσα στο βάζο και μας χαλάσει το ορεκτικό μας.


Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δροσερό μέρος και είναι εξαιρετικός μεζές για τσίπουρο και ούζο, επίσης μπορούμε να το προσθέσουμε σε όλες τις καλοκαιρινές σαλάτες μας και να δώσει επιπλέον γεύση.


Αν δεν μας αρέσουν ...μπερδεμένα όλα μαζί, μπορούμε τη κάπαρη και το κρίταμο να τα ετοιμάσουμε σε ξεχωριστά βάζα.


Θέλει λίγο χρόνο για να "ψηθούν" μέσα στο βάζο και να αποκτήσουν καλύτερη γεύση...αλλά μπορείτε άφοβα να αρχίσετε να το καταναλώνετε από την επόμενη ημέρα.


Καλό καλοκαίρι και καλά τσίπουρα !!


http://olameliladistimani.blogspot.gr/2015/06/blog-post_14.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου