Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι με ολόκληρες φέτες πορτοκάλι, η Κρητική έκδοση







Λίστα για ψώνια
3 μεγάλα πορτοκάλια
700γρ. ζάχαρη


Θα διαλέξετε 3 μεγάλα πορτοκάλια. Αυτά τα πορτοκάλια βγαίνουν, συνήθως, μετά τα Χριστούγεννα αλλά καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον μανάβη σας για το ποια πορτοκάλια είναι κατάλληλα για γλυκό κουταλιού, αυτοί ξέρουν. Θα τα καταλάβετε κι εσείς πάντως γιατί είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ και ΥΠΕΡΜΕΓΕΘΗ.



Θα τρίψετε τα πορτοκάλια σας απ’έξω και θα τα βράσετε ΟΛΟΚΛΗΡΑ μέχρι να τρυπιέται η σάρκα τους με ένα μεγάλο πιρούνι. Θα τα βγάλετε από το καυτό νερό και θα τα αφήσετε σε ένα βαθύ μπολ με κρύο νερό για μια ολόκληρη νύχτα.

Την επόμενη μέρα θα ξεκινήσετε βράζοντας το σιρόπι για 5 λεπτά. Για το σιρόπι θα βάλετε σε μια κατσαρόλα 1,5 φλιτζάνι νερό με τη ζάχαρη.




Κόβετε τα πορτοκάλια σας σε μια πιατέλα στη μέση κι έπειτα σε 6 ή 8 κομμάτια. Ρίχνετε τα κομμάτια πορτοκάλι μέσα στο σιρόπι και βράζετε για 10 λεπτά ακόμη.

Αφήνετε την κατσαρόλα σκεπασμένη για κάμποσες ώρες ή για όλο το βράδυ και συνεχίζετε να το βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι έχοντας ρίξει μέσα το χυμό ενός λεμονιού.


Το σιρόπι έχει δέσει όταν βγάζει αφρούς. Κλείστε την κατσαρόλα, απομακρύνετε από το μάτι της κουζίνας για να σταματήσει ο βρασμός και όταν κρυώσει εντελώς βάλτε το μυρωδάτο γλυκό σας σε ένα μεγάλο αποστειρωμένο βάζο και στο ψυγείο!


Το γλυκάκι σας θα κάνει εξαιρετική παρέα με το καφεδάκι σας και μπόλικο κουτσομπολιό!!!



Φιλιά, Φωτεινούλα
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.gr/2012/01/blog-post_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου