Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Χωριάτικη τυρόπιτα





Υλικά
1 1/2 κιλό αλεύρι περίπου
2 ποτήρια νερό
1 κ. γ. μπέικιν
2 κ. γ. ξίδι
1 κ.σ.αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη

νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
1 βιτάμ λιωμένο

Γέμιση
1/2 κιλό τυρί τριμμένο
3 αβγά
1/2 ποτήρι γάλα
λίγο πιπέρι


Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι σε μια άκρη και στην άλλη βάζουμε όλα τα υλικά τις πίτας.





Λίγο λίγο με το χέρι παίρνουμε αλεύρι,μέχρι η ζύμη να γίνει σχετικά σφικτή (όχι πολύ για να μπορεί να ανοίγεται).Μπορεί να μην το χρειαστεί όλο,είναι ανάλογα το αλεύρι.Το ζυμώνουμε σαν να τρίβουμε ρούχα δυνατά,μέχρι να σφίξει η ζύμη.





Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15- 20 λεπτά.Παίρνουμε το ζυμάρι και το κόβουμε σε 2 κομμάτια που το ένα θα είναι λίγο πιο μεγάλο από το άλλο.





Παίρνουμε το μικρό κομμάτι και το ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο.





Το βουτυρώνουμε και το τυλίγουμε όπως παρακάτω,βουτυρώνοντας κυρίως τις άκρες του.
Μόλις το τυλίξουμε,το αφήνουμε στην άκρη.












Παίρνουμε το μεγάλο κομμάτι ζύμης και το κόβουμε σε μπαλάκια,όσο πιάνει η χούφτα μας(όχι πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά.)





Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια,τα πασπαλίζουμε με νισεστέ και τα ανοίγουμε όσο ένα μικρό πιάτο γλυκού.Τα αραδιάζουμε και





τα βουτυρώνουμε.Αφήνουμε 4 φύλλα στην άκρη και βάζουμε τα υπόλοιπα το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντας και την άλλη μεριά (να είναι και στις 2 μεριές βουτυρωμένα εκτός από το τελευταίο).Κοιτάμε να είναι όλα τα φύλλα ίδια ή να τα κάνουμε να είναι ίδια,για να μην έχουμε πρόβλημα στις άκρες.





Παίρνουμε και τα άλλα τέσσερα και τα ενώνουμε ανά δύο.Παίρνουμε το φύλλο που έχουμε διπλώσει,το ανοίγουμε λίγο να μεγαλώσει και έπειτα ρίχνουμε λίγο αλεύρι με νισεστέ.Πιάνουμε την άκρη,την βάζουμε στο κέντρο του πλάστη και το τυλίγουμε ζουλώντας σφικτά με τα δυο μας χέρια από το κέντρο της ζύμης μέχρι τις άκρες,ωσότου τυλιχτεί όλο το φύλλο.Αυτό το κάνουμε μέχρι το φύλλο μας να είναι λίγο πιο μεγάλο από το ταψί μας.





Βουτυρώνουμε το ταψί,βάζουμε επάνω το φύλλο τεντωμένο και κόβουμε από τις άκρες τα χοντρά.





Ανοίγουμε έπειτα τα 2 φύλλα που είχαμε ενώσει,όσο είναι ο πάτος του ταψιού και τα βάζουμε από επάνω.Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.Αδειάζουμε πάνω στην πίτα.





Ανοίγουμε και τα άλλα 2 κομμάτια όσο είναι το ταψί και τα βάζουμε πάνω από τη γέμιση.








Παίρνουμε τα μικρά φύλλα που έχουμε ενώσει με βούτυρο,ρίχνουμε πάνω λίγο αλεύρι με λίγο νισεστέ και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο όπως προηγουμένως,χωρίς να κάνουμε τρύπες ή σκισίματα και το βάζουμε τσαλακωμένο πάνω στην πίτα





Παίρνουμε το ζυμάρι από τις άκρες το γυρνάμε και τσιμπάμε.





Ρίχνουμε αρκετό βούτυρο,





Πιτσιλάμε λίγο νερό πάνω στην πίτα και ψήνουμε για 20 –30 λεπτά (μπορεί και παραπάνω ),μέχρι να ροδίσει.Ελέγχουμε κατά διαστήματα αν κάποια σημεία της πίτας έχουν φουσκώσει και τα αλείφουμε με βούτυρο.





Καλή Επιτυχία!!!


ΤΙΡ
Δε σας έχω συνηθίσει σε δύσκολες συνταγές,αλλά αυτή νομίζω ότι αξίζει κάνεις να τη δοκιμάσει ή τουλάχιστον να τη δει.Το μυστικό της πίτας είναι στο αλεύρι,λέει η γιαγιά μου,όπως και στο "χέρι" που ανοίγει το φύλλο.Προσπάθησα να σας το δώσω ακριβώς όπως γίνεται,αν και κανονικά αυτή η συνταγή θέλει βίντεο για να την καταλάβει κανείς.
Με αυτό τον τρόπο κάνουν τις πίτες στην Κοζάνη.

http://syntagesapospiti.blogspot.gr/2010/07/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου