Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Κέικ σταφυλιού με άρωμα πορτοκάλι



Ένα πεντανόστιμο κεκάκι ιδανικό για τον καφέ σας!



Τι χρειαζόμαστε:

500 γρ. ρώγες από σταφύλι σουλτανίνα (λευκό, γλυκό, χωρίς κουκούτσια)
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο αγελάδος + λίγο ακόμη για το ταψί
3 κ. σ. επιπλέον βούτυρο λιωμένο για τα σταφύλια
2 αυγά
1 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 σφηνάκι λικέρ Grand Marnier ή άλλο λικέρ πορτοκάλι
250 γρ. γάλα φρέσκο
60-70 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι (αναλόγως πόσο θα τραβήξει η ζύμη)
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + ελάχιστο για το ταψί



Σερβίρει


10-12


Πως το κάνουμε:
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκ. και το πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι, έτσι ώστε να αποφύγουμε να κολλήσει το γλυκό στον πάτο και στα τοιχώματα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.
Απλώνουμε μέσα στο ταψί τις ρώγες σταφυλιού, πασπαλίζουμε με 4 κ. σ. από τη ζάχαρη και περιχύνουμε τις 3 κ. σ. λιωμένο βούτυρο.
Χτυπάμε στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, με το σύρμα, τα 250 γρ. βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, έως ότου το μείγμα φουσκώσει και ασπρίσει.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε μέσα στο μπολ του μίξερ το λικέρ, το ξύσμα, το χυμό και το γάλα.
Ανακατεύουμε καλά έως ότου αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και το ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας καλά με τη σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο ταψί, επάνω στα σταφύλια.
Ψήνουμε για περίπου 50', έως ότου ροδίσει το γλυκό.
Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30' και έπειτα το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.



Διαβάστε περισότερο: Κέικ σταφυλιού με άρωμα πορτοκάλι http://www.sintagespareas.gr/sintages/keik-stafiliou-me-aroma-portokali.html#ixzz296qt4gPT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου