Χοιρινό κότσι με λεμονάτο πουρέ και σωταρισμένα πράσσα
ί ένα κότσι για δύο άτομα. Ίσως στον κρεοπώλη της γειτονιάς θα πρέπει να το παραγγείλετε.
Υπάρχουν άπειρες συνταγές για χοιρινό κότσι και τα μυρωδικά του. Παραπέμπει σε γερμανικό μπυρομεζέ, και όχι άδικα, αφού είναι κλασσικό έδεσμα σε γερμανικές μπυραρίες.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΨΗΤΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ
Υλικά (για 4 άτομα)
2 χοιρινά κότσια (1,5 κιλό)
2 πράσα (το πράσινο μέρος)
1 καρότο (κομμένο σε ροδέλες)
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 φύλλα δάφνης
1 μπουκάλι μπύρα (βάλτε όποια σας αρέσει)
αλάτι
πιπέρι
2 κόκκοι μπαχάρι
3 γαρίφαλλα
2-3 κουταλιές της σούπας καπνιστή πάπρικα
2-3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 C . Σε σκεύος με καπάκι που μπαίνει στον φούρνο (ιδανικά γάστρα) στον πάτο βάζουμε όλα τα λαχανικά (κομμένα ακανόνιστα, γιατί τα θέλουμε απλά για να δώσουν γεύση στο ζωμό και όχι για να τα σερβίρουμε). Σε ένα γουδί πολτοποιούμε τα σκόρδα μαζί με τα μπαχαρικά και τη μουστάρδα, κάνουμε έναν πολτό με τον οποίο αλείφουμε το χοιρινό και το τοποθετουμε πάνω από τα λαχανικά. Αδειάζουμε την μπύρα στον πάτο, κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 3 1/2 ώρες.
Εάν θέλουμε η πέτσα του χοιρινού να γίνει κρατσανιστή το βάζουμε στο τέλος στο γκρίλ για λίγα λεπτά.
Το ζουμί του ταψιού, που είναι πεντανόστιμο (προσοχή στο αλάτι), μπορούμε να το σουρώσουμε από τα λαχανικά (τα πετάμε) και να το δέσουμε για να το σερβίρουμε μαζί με το κρέας. Αυτό γίνεται είτε χρησιμοποιώνττας κορν φλάουρ είτε βράζοντας για περισσότερη ώρα, ώστε να συμπυκνωθεί και να δέσει (να μοιάζει με σιρόπι).
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου