Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Πουρές πατάτας







Στο σπίτι μου μας αρέσει πολύ ο πουρές και πάντα τον φτιάχνουμε με τα χεράκια μας. Μιας και τον αναφέρω τόσο συχνά ως συνοδευτικό είπα να γράψω και τη συνταγή.



Υλικά:
5-6 πατάτες
1 κούπα πλήρες φρέσκο γάλα
1-2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
ζωμό ή 1/2 κύβο βοδινού
αλάτι
μοσχοκάρυδο
πιπέρι προαιρετικά, συνήθως άσπρο πιπέρι για να μη φαίνεται


Πως τον μαγειρεύουμε:
Σε χύτρα βάζουμε 1-2 λίτρα νερό με αλάτι και 5-6 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 4. Για πιο έντονη γεύση πατάτας και για να διατηρήσουν περισσότερο τα συστατικά τους μπορούμε να μην τις καθαρίσουμε (αλλά φυσικά τότε θα τις έχουμε πλύνει πολύ καλά) απλά κάνει λίγο πιο δύσκολη τη διαδικασία μετά. Βράζουμε για 20-25 λεπτά. Σε κανονική κατσαρόλα θέλει περίπου 30-40 λεπτά.

5 λεπτά πριν να είναι έτοιμες βάζουμε να ζεστάνει το γάλα, δε χρειάζεται να βράσει, αρκεί να είναι πολύ ζεστό. Στο γάλα ρίχνουμε να ανακατευτεί και ο ζωμός ή ο μισός κύβος και το βούτυρο.

Μόλις δούμε ότι έχουν μαλακώσει αρκετά οι πατάτες και τρυπιούνται με πιρούνι χύνουμε αμέσως το νερό και είτε μέσα στην ίδια κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ χτυπάμε με μίξερ τις πατάτες. Το μυστικό για ομοιογενή πουρέ χωρίς σβόλους είναι να είναι πολύ καυτές οι πατάτες όταν αρχίσουμε να τις χτυπάμε. Γι'αυτό είναι δύσκολο όταν δεν τις έχουμε καθαρίσει. Εγώ κάνω το εξής σε αυτή την περίπτωση: Βγάζω μία μία κάθε πατάτα, την καθαρίζω από τη φλούδα της, την ξαναρίχνω μέσα στο καυτό νερό και όταν τελειώσω από όλες τις πατάτες τότε χύνω το νερό.

Συγχρόνως όπως χτυπάμε τις πατάτες με το μίξερ ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα μέχρι να πετύχουμε την πυκνότητα του πουρέ που μας αρέσει (εμένα μου αρέσει σχετικά αραιός και βελούδινος). Ρίχνουμε αλάτι και μοσχοκάρυδο και δοκιμάζουμε αν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Αποφασίζουμε αν χρειάζεται λίγο παραπάνω γάλα ή βούτυρο ή αλάτι ή μοσχοκάρυδο.Πρόσθετες πληροφορίες: Αν δεν έχετε μίξερ δεν πειράζει, έχω καταφέρει να φτιάξω πουρέ χωρίς σβόλους και με συρμάτινο χτυπητήρι, αρκεί η όλη διαδικασία να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται όσο οι πατάτες είναι καυτές και το γάλα πολύ ζεστό. Θέλει πολύ δυνατό χτύπημα.

Το βούτυρο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά, είτε φρέσκο πρόβειο σε βαζάκι, είτε Κερκύρας η μυρωδιά του είναι που χαρίζει τη γεύση στον πουρέ μας. Εμείς γενικά χρησιμοποιούμε αυτό στο βαζάκι. Ακόμα κι αν θέλετε να φτιάξετε στιγμιαίο πουρέ από φακελάκι το φρέσκο βούτυρο θα το κάνει πολύ πιο νόστιμο.

Μη βάλετε ημιαποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο γάλα, θα χάσει πολύ από τη γεύση του.

Αν δεν έχετε φρέσκο γάλα και πρέπει να βάλετε εβαπορέ τότε καλύτερα το νερό με το οποίο θα το αραιώσετε να είναι το νερό που βράσατε τις πατάτες.

Υπάρχουν ποικιλίες πατάτας που είναι ιδανικές για πουρέ αλλά δεν ξέρω ποιες είναι στην Ελλάδα. Στην Αγγλία οι Maris Piper που χρησιμοποιούνται και για τηγάνισμα βγάζουν εκπληκτικό αφράτο αποτέλεσμα (fluffy στα αγγλικά). Μη σας κάνει εντύπωση λοιπόν αν άλλες φορές είναι πιο νόστιμος ο πουρές, η ποικιλία της πατάτας παίζει κι αυτή το ρόλο της. Γενικά καλό είναι να ρωτάτε τι ποικιλία πατάτας αγοράζετε (αν και οι περσσότεροι πωλητές στην Ελλάδα δεν ξέρουν) ώστε να μπορείτε να τις συγκρίνετε. Π.χ. στην Ελλάδα η καλύτερη πατάτα για τηγάνισμα είναι η σπούντα.
http://syntagesmamas.blogspot.gr/2009/01/blog-post_31.html





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου