Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

“Πίτσα: 10+1 tips που ίσως δεν γνωρίζετε”





Από την ιταλική Ριβιέρα ως τη Σικελία, οι Ιταλοί για ένα πράγμα είναι σίγουροι: η πίτσα είναι μια από τις σημαντικότερες προσφορές της χώρας τους στην ανθρωπότητα, μετά την Αναγέννηση.




Ρωτήσαμε τους ντόπιους και βρήκαμε 10+1 άκρως ενδιαφέροντα tips για το εθνικό τους φαγητό. Ανακαλύψτε τα!


1. Οι πρώτες πίτσες φτιάχτηκαν στην αρχαία Ελλάδα και αποτελούνταν από πίτα, ελαιόλαδο, βότανα και τυρί. Ακολούθησαν οι Άραβες και οι Βυζαντινοί.

2. Στο Παλέρμο τιμούν το ανατολίτικο παρελθόν της πίτσας με το sfincione, ένα είδος πίτσας με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, πρόβειο τυρί
και λιαστές ντομάτες ενώ στη Σαρδηνία, η panada είναι μια γεμιστή πίτσα με μελιτζάνα, αρνί και ντομάτες.




3. Πολύ πριν ο Γενοβέζος Κολόμβος ανακαλύψει την Αμερική και φέρει στην Ευρώπη την ντομάτα, η πίτσα της Λιγουρίας στη βόρεια Ιταλία ονομαζόταν “pissa d'Andrea” και αποτελούνταν από μαύρες ελιές, κρεμμύδια, θαλασσινό αλάτι και αντσούγιες ή σαρδέλες.

4. Η πιο χαρακτηριστική ιταλική πίτσα, η μαργαρίτα, γεννήθηκε το 1889 στη Νάπολη όταν ο Raffaele Esposito έφτιαξε μια πίτσα προς τιμήν της Βασίλισσας Μαργαρίτας, στα χρώματα της ιταλικής σημαίας: πράσινο (βασιλικός), λευκό (μοτσαρέλα) και κόκκινο (ντομάτα).




5. Από το 2009, η αυθεντική χειροποίητη και ψημένη στον ξυλόφουρνο ναπολιτάνικη πίτσα εντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ).

6. Οι ναπολιτάνοι χαριτολογώντας, λένε πως για χάρη της πίτσας με ντόπια μοτσαρέλα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ζουμερές ντομάτες που έχουν καλλιεργηθεί στα ηφαιστειογενή εδάφη της περιοχής, επιμένουν να ζουν στη σκιά του ενεργού Βεζούβιου που κατέστρεψε την Πομπηία περίπου 2000 χρόνια πριν.




7. Μπορεί η μαργαρίτα να είναι η απόλυτη ιταλική ντίβα, οι ναπολιτάνοι όμως λατρεύουν και την pizza marinara με σκόρδο, ρίγανη, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πικάντικη σάλτσα ντομάτας ή την pizza alla pescatora με μπόλικη σάλτσα ντομάτας και φρέσκα θαλασσινά από τον Κόλπο της Νάπολης. Και οι δύο φτιάχνονται χωρίς το “βαρύ πυροβολικό” της περιοχής, τη μοτσαρέλα.




8. Το Μιλάνο και η Νάπολη μάχονται για την πρωτιά στην ιταλική μόδα: το πρώτο για τους διάσημους οίκους που φιλοξενεί και η δεύτερη για τα καλύτερα ρούχα που ράβονται κατά παραγγελία. Δεν θα μπορούσαν να μην φροντίσουν για τους fashionistas λάτρεις της πίτσας που φοβούνται μήπως λερωθούν απολαμβάνοντας ένα ζουμερό κομμάτι πίτσας. Έτσι, στη Νάπολη προτιμούν το σκεπαστό calzone ενώ στο Μιλάνο δημιούργησαν τα στιλάτα panzerotti, μια μίνι εκδοχή του calzone γεμιστό με μπόλικο μιλανέζικο σαλάμι.

9. Οι Ιταλοί ξέρουν πως για να απολαύσει κάποιος τη γεύση της πίτσας, θα πρέπει να την συνοδεύσει με λευκό αφρώδη οίνο παρά με το διάσημο αλλά πιο “βαρύ” Chianti που σκεπάζει τα πιο λεπτεπίλεπτα υλικά της πίτσας όπως τους κολοκυθοανθούς. Αποδεκτή είναι και η μπύρα.




10. Οι πιτσαρίες στην Ιταλία φτιάχνουν τις πίτσες κατά παραγγελία τα απογεύματα κυρίως αφήνοντας τη ζύμη να φουσκώσει για 24-36 ώρες και τους ξυλόφουρνους να κάψουν στην κατάλληλη θερμοκρασία. Οι φούρνοι σερβίρουν πίτσα με το κομμάτι τα μεσημέρια.




11. Όπως επιμένει κάθε ναπολιτάνος pizzaiolo, όσοι δεν τρώνε την άκρη της πίτσας, την κόρα δηλαδή, χάνουν το καλύτερο κομμάτι της.








Πηγή: “Πίτσα: 10+1 tips που ίσως δεν γνωρίζετε” ~ ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου