Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Πασχαλινά τσουρέκια: Μυστικά για να είναι επιτυχημένα και αφράτα



Για να κάνετε επιτυχημένα, αφράτα τσουρέκια, υπάρχουν δύο μυστικά.
Να προσθέσετε το βούτυρο στο τέλος και να μην τα παραζυμώσετε.

Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε λίγο από το αλεύρι, ώστε να επιτύχετε πηχτό χυλό. Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάλτε σε μια λεκάνη ζυμώματος τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το σπορέλαιο. Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε.

Προσθέστε τ' αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών. Προσθέστε τη φουσκωμένη μαγιά και δουλέψτε τη με τα χέρια, να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε κατόπιν το αλεύρι σε δόσεις και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Ύστερα, πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο, λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη, διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.

Μην περιμένετε ν' απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδωνάτα τσουράκια.

Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη.

Το βούτυρο απορροφάται, καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε την κι αφήστε σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1 - 2 ώρες, ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο, το αποτύπωμα μένει.

Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε την και πλάστε μ' αυτήν χοντρά κορδόνια. Πλέξτε τα τρία, τρία σε πλεξίδες κι αραδιάστε τις σε ταψί φούρνου, σε κάποια απόσταση τη μία από την άλλη.

Γίνονται 4 πολύ χοντρές πλεξίδες ή 6 μέτριες. Σκεπάστε κι αφήστε να διπλασιαστούν σε όγκο, 30' περίπου.

Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με αμυγδαλάκι φιλέ. Ψήστε τα τσουρέκια στους 200 βαθμούς Κελσίου, 20' - 25', ανάλογα με το πάχος που θα τους δώσετε. Προσοχή, μην τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Φυλάξτε τα στην κατάψυξη, κλεισμένα ερμητικά σε πλαστικές σακούλες.

ΥΛΙΚΑ
• 2 κιλά αλεύρι δυνατό
• 200 γρ. μαγιά νωπή ή 8 κουταλιές ξερή
• 1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
• 3 1/2 κούπες ζάχαρη
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 1 κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο ή 1 1/2 κουταλάκι βανίλια ή ματίχα κοπανισμένη ή 4 κουταλιές ξύσμα εσπεριδοειδών
• 2 κουταλιές σπορέλαιο
• 10 αυγά
• 1 κούπα γάλα καυτό
• 1 1/4 κούπα βούτυρο, λιωμένο, ζεστό

Τσουρέκια Σμυρναίικα

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. μαλακό Βούτυρο
400 γρ. Ζάχαρη
4 κουτ. χλιαρό Γάλα
4 Αυγά
50 γρ. (3-4 κουταλιές) σε φλούδες Αμύγδαλα
2 κουτ. γλ. Μπέικιν Πάουντερ
1/2 κουτ. γλ. Αλάτι
2 κουτ. Ξύσμα λεμονιού
κόκκινα Αυγό(ά)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάτε το βούτυρο με σύρμα, να ασπρίσει. Προσθέτετε τη ζάχαρη και τους κρόκους από τα αυγά. Χτυπάτε να ασπρίσουν και να γίνει αφράτος χυλός. Ρίχνετε μέσα το γάλα και ανακατεύετε.

Σε φαρδύ μπολ βάζετε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και το ξύσμα. Ανακατεύετε και προσθέτετε το μίγμα με το βούτυρο. Ζυμώνετε να γίνει μαλακή ζύμη. Πλάθετε σε τσουρέκια μικρά και τα αλείφετε με τα ασπράδια από τα αυγά. Βάζετε επάνω κόκκινα αυγά. Πασπαλίζετε με τις φλούδες από τα αμύγδαλα και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά να φουσκώσουν.

Αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα κόψετε.



Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/04/blog-post_1575.html#ixzz2yCtx0AmC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου