Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Απίθανα μυστικά μαγειρικής από τον ...τσελεμεντέ της γιαγιάς!






Τα βιβλία μαγειρικής που εξοπλίζουν κάθε κουζίνα έχουν πάντα τις ελλείψεις τους. Όσα μυστικά και να γνωρίζετε, προκειμένου να βρίσκετε λύσεις για τα φαγητά σας, ποτέ δεν είναι αρκετά. Δείτε, λοιπόν, ορισμένες συμβουλές που θα κάνουν την ζωή σας στην κουζίνα λίγο πιο εύκολη και θα σας κάνουν ακόμα καλύτερη μαγείρισα!

Σκληρό τυρί

Όταν το αγαπημένο μας σκληρό τυρί μένει για μέρες στο ψυγείο αποκτά "σκληρές" άκρες, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να το πετάμε. Ένα κόλπο που μπορείτε να κάνετε για να αποφεύγετε το πρόβλημα είναι να αλείψετε τις άκρες που κόψατε με λίγο βούτυρο. Έτσι, το τυρί θα είναι μαλακό και πεντανόστιμο.
Μουχλιασμένη μαρμελάδα



Αν δείτε... μούχλα πάνω στην αγαπημένη σας μαρμελάδα, μην τρομάξετε! Μπορείτε να κάνετε ένα απλό κόλπο: Πάρτε ένα κουταλάκι και αφαιρέστε την προσεχτικά. Στην συνέχεια μπορείτε να την καταναλώσετε άφοβα. Για να τεστάρετε πάντως αν έχει όντως χαλάσει, μια δοκιμή θα σας πείσει. Αν η γεύση της μαρμελάδας είναι ξινή, τότε καλύτερα να της πείτε... αντίο!
Ξεπάγωμα φαγητού

Τοποθετήστε το κατεψυγμένο τρόφιμο σε έναν αλουμινένιο δίσκο ή σε ένα φύλλο αλουμινίου. Το αλουμίνιο είναι πολύ καλός αγωγός θερμότητας και για τον λόγο αυτόν θα διοχετεύσει ενέργεια από το περιβάλλον στο φαγητό, πολύ πιο γρήγορα από μια ξύλινη επιφάνεια ή έναν μαρμάρινο πάγκο.
"Φρέσκοι" χυμοί



Σας αρέσουν οι φρέσκοι χυμοί φρούτων αλλά δεν έχετε πάντα τον χρόνο να στοίβετε πορτοκάλια και άλλα φρούτα; Έτσι καταλήγετε να αγοράζετε συσκευασμένους φρουτοχυμούς. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να μην μπαγιατεύουν ύστερα από λίγες μέρες είναι το εξής: Κουνάτε ελαφρώς και ανά διαστήματα το μπουκάλι ή βάλτε τον χυμό στο μπλέντερ, πριν τον πιείτε, "χτυπώντας" τον για λίγα δεύτερα. Έτσι το βοηθάτε να διατηρεί την γεύση του. Φυσικά, δεν θα πρέπει να έχει περάσει η ημερομηνία λήξης!
Το σωστό αλεύρι

Η καλή νοικοκυρά γνωρίζει πως υπάρχει διαφορετικό αλεύρι για διαφορετικές μαγειρικές χρήσεις. Αλεύρι για ψωμί είναι το αλεύρι που έχει φτιαχτεί από σκληρό σιτάρι, είναι ιδανικό για ζύμωμα και φουσκώνει εύκολα. Το αλεύρι για κέικ και ζύμες γίνεται από μαλακό σιτάρι και δεν είναι τόσο ελαστικό όσο το αλεύρι για ψωμί. Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι ένα μείγμα και των δύο τύπων αλευριού μαζί.
Τηγάνισμα χωρίς πιτσιλιές

Όταν αποφασίζετε να βάλετε τηγάνι, το σκέφτεστε διπλά γιατί φοβάστε τους λεκέδες που θα πιτσιλίσουν τα ρούχα σας! Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να φροντίσετε τα υλικά που θα τηγανίσετε να είναι όσο πιο στεγνά γίνεται. Αφήστε επίσης τα λαχανικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, πριν τα τηγανίσετε. Τέλος, χρησιμοποιείτε την ειδική σίτα για το τηγάνι... θα σας λύσει τα χέρια!
Ξεφλούδισμα αβγών



Την επόμενη φορά που θα βράσετε αυγά, για να τα κόψετε και να τα βάλετε σε μια σαλάτα ή για να τα απλώσετε πάνω σε ένα τοστ, αφήστε τα να κρυώσουν και στη συνέχεια κόψτε τα με το τσόφλι στη μέση κατά μήκος. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρέστε τα αυγά από το τσόφλι που τα περιβάλλει!
Ξυλάκι βανίλιας

Τα ξυλάκια βανίλιας είναι ένα υλικό που μπορεί να δώσει έντονη γεύση στα γλυκά σας. Για να το καθαρίσετε πρέπει να σκίσετε τη βανίλια με ένα κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος και να ξύσετε τα σπόρια που κρύβονται μέσα. Θα πάρετε τα σπόρια και θα τα χρησιμοποιήσετε μέσα στις συνταγές σας.
Φρέσκο μπέικον

Μπορεί να μην είναι και η πιο.. θρεπτική τροφή, ωστόσο το αγαπάμε γιατί νοστιμίζει μακαρονάδες, ομελέτες ή ακόμη και σαλάτες. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζετε πόσο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Μια ανοιχτή συσκευασία μπέικον θα σας κρατήσει μία εβδομάδα, ενώ μια μπορείτε να κρατήσετε μια κλειστή στην κατάψυξή μέχρι και έναν μήνα. Αν θέλετε να αφαιρέσετε την "αλμύρα" του, τότε αφήστε το σε νερό που βράζει για ένα λεπτό.
Τέλειες πατάτες φούρνου



Για να έχετε τις πιο τραγανές πατάτες φούρνου, ακολουθήστε το παρακάτω μυστικό. Πριν βάλετε τις πατάτες στο φούρνο, περάστε τες για 3-4 λεπτά από ένα τηγάνι με καυτό λάδι, ίσα-ίσα για να καούν λίγο. Στη συνέχεια τοποθετείστε τις στο ταψί χωρίς επιπλέον λάδι. Οι πατάτες σας θα είναι πεντανόστιμες! - See more at: http://www.mama365.gr/15560/apithana-mystika-mageirikhs-apo-ton-tselemente-ths.html#sthash.8ZxnHSVC.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου