Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Κεϊκ λεμονιού με νιφάδες σοκολάτας και κρέμα γάλακτος




Για μια κανονική στρογγυλή φόρμα κεϊκ τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν :



2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού,
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη,
1/2 φλιτζάνι μέλι από άνθη πορτοκαλιάς,
3 μεγάλα αυγά,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια,
250 γραμ. κρέμα γάλακτος ελαφριά,
1/3 κουτιού γάλα εβαπορέ,
1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο,
80 γραμ. νιφάδες σοκολάτας.
500 γραμ. αλεύρι αυτοδιογκούμενο,
1,5 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ.

Το ξύσμα μαζί με την ζάχαρη και το μέλι ανακατεύτηκαν καλά μέχρι να γίνουν μια ενιαία "πάστα" και την άφησα να σταθεί 8-10 λεπτά. Πρέπει να σημειώσω πως η μέθοδος αυτή, όπως έχω καταλάβει βοηθά στο να ελευθερώσει το ξύσμα όλο του το άρωμα.
Κατόπιν έριξα μέσα τα τρία αυγά χτύπησα καλά με το μίξερ και σταδιακά πρόσθεσα όλα μου τα υγρά.
Στη συνέχεια ενσωμάτωσα το αλεύρι και το μπεϊκιν πάουντερ και τέλος, τις νιφάδες σοκολάτας.
Το μείγμα μπήκε σε καλά βουτυρωμένη και ελαφρώς αλευρωμένη φόρμα και ψήθηκε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 170 βαθμούς, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για το ψήσιμο ενός κεϊκ.
Έτοιμο μετά από 45 λεπτά.
Αφού κρύωσε το πασπάλισα με άχνη και μπήκε φυσικά στην γραμμή κατανάλωσης :-))



Ωστόσο οι χοντρές φλούδες των λεμονιών (αφού πήρα το ξύσμα) δεν μπορούσαν να μείνουν παραπονεμένες γι' αυτό και οδηγήθηκαν, με την μέθοδο της και την περιγραφή της φίλης Βαγγελιώς (από τον Γαστρονομικό Περίπλου της Κρήτης) σε γλυκό κουταλιού!




Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε και για φέτος το κεφάλαιο "λεμονοπαραγωγική εργασιοθεραπεία"!

Α, ναι έβαλα στην άκρη και μερικά μπουκαλάκια με στημένο χυμό στην κατάψυξη, για αργότερα, που πια δεν θα τα έχουμε άφθονα στην διάθεσή μας τα μυρωδάτα αγαπημένα λεμόνια.
http://aromavanillias.blogspot.gr/2015/02/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου