Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

Μαμαδίστικο σουφλέ...αξία διαχρονική!




Κάποιες γεύσεις είναι κλασσικές και σαφώς διαχρονικές, ειδικά αν σε "συνδέουν" με την μάνα που πάντα φρόντιζε να σε "κανακέψει" στα δύσκολα!
Δεν μπορείς με τίποτε να τις προσπεράσεις και να σε αφήσουν αδιάφορο.
Μια τέτοια γεύση είναι και το γνωστό στους περισσότερους καλοφαγάδες, σουφλέ με ψωμάκι τοστ.

Στην ανάλυση που θα δείτε πιο κάτω, νομίζω πως όσες και όσοι με διαβάζετε, θα θυμηθείτε πολλές δικές σας οικογενειακές παραλλαγές, ανάλογα με τα διαθέσιμα πάντα υλικά και την ώρα που "βάζατε" την μανούλα "στα αίματα" για να το σκαρώσει :-) )



Προσωπικά, για ένα μεγάλο τετράγωνο πυρέξ χρησιμοποίησα:

Για την κρέμα
1 κουτί γάλα εβαπορέ,
1 ποτήρι νερό,
1/4 κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο,
80 γραμ φέτα τριμμένη (με το χέρι)
3 μέτρια αυγά,
2-3 κουταλιές σάλτσα σπιτικής ντομάτας,
Λίγα κομματάκια από βούτυρο γάλακτος (προαιρετικά).

Για το "σώμα" του σουφλέ
15-16 φέτες ψωμί τοστ (απλό ή με ρίγανη)
18 φέτες καπνιστό ζαμπόν, επειδή ήταν στρογγυλό προσπάθησα με τις πρόσθετες φέτες να καλύψω

τα κενά μου.
350 γραμ. τριμμένα μαλακά τυριά (γκούντα
και κασέρι ανάμεικτα)
λίγο μαλακό βούτυρο.

Για την σάλτσα ντομάτας
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
λίγη ρίγανη,
1/2 κοφτό κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά
και τέλος λίγη ζάχαρη.
Σαφώς και την σάλτσα μπορεί κάποιος να την φτιάξει σύμφωνα με τα γούστα του.

Την σάλτσα ντομάτας την είχα ετοιμάσει
(για άλλο λόγο) από την προηγούμενη ημέρα
και έτσι την χρησιμοποίησα σαν ένα από τα
βασικά υλικά μου για τούτο το φαγητό.
Εάν δεν έχετε φρέσκες ντομάτες και με
κονσέρβα μπορείτε φυσικά να την φτιάξετε.

Στην συνέχεια από ένα μεγάλο πακέτο ψωμί τοστ, πήρα τις πρώτες 10 φέτες.
Τις βουτύρωσα ελαφρώς και επάνω έβαλα μια φέτα ζαμπόν.
Πάνω από το ζαμπόν έβαλα μια γενναία κουταλιά σούπας τριμμένα τυριά.
Πάνω στο τυρί, κατόπιν έβαλα μια κουταλιά σούπας σάλτσα ντομάτας.

Σκέπασα με 10 φέτες και τα "τοστάκια" που δημιουργήθηκαν τα έκοψα με κοφτερό μαχαίρι στην μέση.
Σε βουτυρωμένο (ή λαδωμένο) καλά πυρέξ, τοποθέτησα όλα μου τα κομμάτια.
Από πάνω έστρωσα και πάλι τυρί και σε όλη την επιφάνεια.
Τις υπόλοιπες φέτες του ζαμπόν κομμένες σε κομμάτια και κάλυψα με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού έτσι ώστε η τελική μου επιφάνεια ήταν καλυμμένη παντού με ψωμί.
Πασπάλισα και το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και μετά το κάλυψα με την κρέμα μου.



Για την κρέμα τώρα, χτύπησα σε βαθύ μπολ: τα αυγά, με το γάλα εβαπορέ, το νερό και το μοσχοκάρυδο.
Στην συνέχεια έτριψα μέσα την φέτα και πρόσθεσα και την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.
Και στην επιφάνεια έριξα μικρές "τσιμπιές" από βούτυρο γάλακτος (όχι περισσότερο από μια μέτρια κουταλιά σούπας, σε σύνολο) πάνω στην επιφάνεια.



Το άφησα να καθίσει για 20 λεπτά, έτσι ώστε η κρέμα να ποτίσει το ψωμί (πρέπει οπωσδήποτε να μείνει, για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα κατά το ψήσιμο) και το έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 35 λεπτά.
Το έσβησα και το άφησα να σταθεί για 15 περίπου λεπτά ώστε να μπορέσω να το σερβίρω, χωρίς προβλήματα.



Ήταν ένα "γύρισμα" πίσω στον χρόνο για μένα, αλλά και για όσους το γεύτηκαν μια όμορφη γευστική εμπειρία.
Υλικά απλά και εύκολα, με διαδικασία ελάχιστη που αξίζει τον κόπο της.
Δοκιμάστε το!



http://aromavanillias.blogspot.gr/2015/01/blog-post_21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου