Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Σοκολατένιο κέικ γενεθλίων από την Αργυρώ Μπαρμαρίγου

 


Υλικά Συνταγής

450 γραμμ. κουβερτούρα 54% κακάο
250 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμμ. ζάχαρη μαύρη
6 μεγάλα αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
6 κ.σ. ρούμι μαύρο (ή χυμό πορτοκαλιού για παιδικό κέικ)
2 βανίλιες
180 γραμμ. Φαρίνα
120 γραμμ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη σε πούδρα
Για την επικάλυψη:
200 γραμμ. κουβερτούρα
250 ml κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου


Εκτέλεση

1. Βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν μαρί, να λιώσουν σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 10΄. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, τη βανίλια και τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά μέχρι ν’ ασπρίσουν και να κρεμώσουν. Σε άλλο μπολ βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι και τα χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Δεν τα χτυπάμε πολύ γιατί θα στεγνώσει η μαρέγκα και θα σχηματίσει κόμπους. Προσθέτουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και το ρούμι κι ανακατεύουμε απαλά. Κοσκινίζουμε στο μείγμα το αλεύρι, προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και λίγη λίγη προσθέτουμε τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά το μείγμα με σπάτουλα. Δουλεύουμε με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με προσοχή για να μη χάσουμε τον όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με λαδόκολλα μία φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 ή 27 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε με το κουτάλι την επιφάνεια.
2. Ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για περίπου 50΄-55΄, μέχρι να σφίξει το μείγμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 30΄. Μετά το ξεφορμάρουμε σε σχάρα, να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει, το βάζουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με την επικάλυψη.
3. Για την επικάλυψη: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε μέτρια φωτιά. Την αφήνουμε να κρυώσει για 20΄. Με σύρμα χτυπάμε ελαφρά τη σοκολάτα και λίγη λίγη προσθέτουμε την κρέμα . Χτυπάμε μέχρι να πυκνώσει και να γυαλίσει το μείγμα. Είναι έτοιμο να το αλείψουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Όταν μπει στο ψυγείο σφίγγει και παγώνει. argiro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου