Μια παλιά και σπάνια συνταγή καρυδόπιτας,
που τη μαστιχωτή υφή της τη χρωστά στο μπόλικο καρύδι και το άρωμά της στη σοκολάτα. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με παγωτό κρέμα ή βανίλια και σάλτσα καρυδιού.
Υλικά
Για την καρυδόπιτα
50γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
640γρ. καρυδόψιχα αλεσμένη
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
6 αβγά
2 κουτ. σούπας κανέλα
¼ φλιτζανιού νισεστέ
ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα σοκολάτας
ψίχα από12-15 καρύδια
2 κουτ. σούπας βούτυρο
200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια
Για το σερβίρισμα
παγωτό κρέμα ή βανίλια
Διαδικασία
Φτιάχνετε την καρυδόπιτα
Βήμα 1
Χωρίζετε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. Μετά ανακατεύετε την αλεσμένη καρυδόψιχα με το νισεστέ και τη μισή ζάχαρη.
Βήμα 2
Χτυπάτε στο μίξερ του κρόκους των αβγών με την υπόλοιπη ζάχαρη για 10 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει το μίγμα και προσθέτετε την κανέλα, το μίγμα της καρυδόψιχας, την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύετε καλά. Το μίγμα πρέπει να είναι αρκετά πηχτό.
Βήμα 3
Χτυπάτε και τα ασπράδια σε ξεχωριστό σκεύος ώστε να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτετε στο μίγμα με απαλές κυκλικές κινήσεις, δουλεύοντας τη σπάτουλα από πάνω προς τα κάτω.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC. Στρώνετε το ταψί του φούρνου της κουζίνας σας με λαδόχαρτο και αδειάζετε από πάνω το γλυκό. Ισιώνετε την επιφάνεια με μία σπάτουλα την οποία βουτάτε πρώτα σε νερό ή μπράντι.
Βήμα 5
Ψήνετε την καρυδόπιτα στο φούρνο για 35 λεπτά. Όταν κρυώσει το γλυκό, το κόβετε και το πασπαλίζετε αν θέλετε με άχνη ζάχαρη.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα
Βήμα 1
Αλέθετε τα καρύδια. Σε κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο και ρίχνετε τη σοκολάτα.
Βήμα 2
Αφήνετε να λιώσει πάνω σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το μίγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτετε τα καρύδια και ανακατεύετε.
Βήμα 3
Σερβίρετε από ένα κομμάτι καρυδόπιτας, προσθέτετε μία μπάλα παγωτό και περιχύνετε αμέσως με λίγη σάλτσα.
Μερίδες : 30 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας : 25m
Χρόνος ψησίματος : 35m
Έτοιμο σε : 60m
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/07/blog-post_5978.html#ixzz3Cv0Ubc3o
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου