Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Πατσάς Θεσσαλονίκης


Περιγραφή

Θεϊκός, πεντανόστιμος πατσάς και πολύ εύκολος στο μαγείρεμα, για τοyς απανταχού μερακλήδες.



Τι χρειαζόμαστε:


Για το μαγείρεμα
2 κιλά ποδαράκι μοσχαρίσιο μπροστινό
2,5 λίτρα νερό
4 κ.σ. ξύδι από κρασί
4 σκελίδες σκόρδο (χωρίς την φύτρα)
1 κ.σ. αλάτι

Για το σκορδοστούμπι
4-5 σκελίδες σκόρδο
6-7 κ.σ. ξύδι από κρασί
μπούκοβο για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Πώς το κάνουμε:


1) Πλένουμε πολύ καλά και σχολαστικά το τεμαχισμένο ποδαράκι σε μία λεκάνη και το βάζουμε στην χύτρα ταχύτητας. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί και μόλις πάρει βράση το αχνίζουμε χωρίς καπάκι για 5 λεπτά και κατόπιν το στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Ξεπλένουμε το κρέας και το ξαναβάζουμε στην χύτρα.

2) Προσθέτουμε 2,5 λίτρα νερό (να σκεπάζει όλο το κρέας) και τις 4 κουταλιές ξύδι κλείνουμε την χύτρα και ανοίγουμε το μάτι στην μέγιστη βαθμίδα να βράσει. Όταν σηκωθεί η βαλβίδα χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό και βράζουμε για 1,5 ώρα.

3) Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα σκόρδα και αφαιρούμε την εσωτερική φύτρα που έχουν.

4) Με την βοήθεια του πολτοποιητή σκόρδου λιώνουμε τα σκόρδα χωριστά για το φαγητό και το σκορδοστούμπι για να τα έχουμε έτοιμα.

5) Όταν βράσει ο πατσάς ξεκοκαλίζουμε προσεχτικά και αφαιρούμε τα κόκαλα προσθέτοντας το κρέας μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε και τα σκόρδα και το αλάτι και ανακατεύουμε. (Από τα 2 κιλά ποδαράκι τα 800γρ είναι κόκαλα). Σε ένα σέικερ χτυπάμε τα υπόλοιπα σκόρδα με το υπόλοιπο ξύδι για να φτιάξουμε το σκορδοστούμπι και σερβίρουμε στο τραπέζι για να βάλει ο κάθένας όσο θέλει στο πιάτο του. Συνήθως μία κουταλιά της σούπας σε κάθε πιάτο είναι αρκετό. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με μπούκοβο και απολαμβάνουμε μια πεντανόστιμη και πολύ δυναμωτική σούπα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Φροντίστε να αγοράσετε φρέσκο και καλοκαθαρισμένο ποδαράκι από τον χασάπη σας και να σας το κόψει κάθετα σε κομμάτια, αλλά και εγκάρσια κατά μήκος ώστε τα κόκαλα να κοπούν στη μέση και να φαίνεται το μεδούλι τους που είναι όλη η ουσία. Εγώ συνήθως αγοράζω από τα s/m ΑΒ και είναι έτοιμα κομμένα και πολύ περιποιημένα. Εγώ βάζω τον υπόλοιπο πατσά σε μεγάλο τάπερ και στο ψυγείο και μόλις κρυώσει γίνεται σαν ζελές. Βγάζω ένα ανάλογο κομμάτι στο πιάτο και ζεσταίνω όποτε θέλω να τον απολαύσω συνήθως μετά από ξενύχτι και κρεπάλη. Διατηρείται στο ψυγείο 10-12 μέρες και στην κατάψυξη έως τρεις μήνες. Κόστος υλικών 7 ευρώ. Κόστος μερίδας 0,80 ευρώ ενώ στα πατσατζίδικα κυμαίνεται από 5 έως 7 ευρώ η μερίδα. Άρα λοιπόν και σπιτικά και καθαρά και ΦΘΗΝΑ!!!

https://www.sintagespareas.gr/sintages/patsas-thessalonikis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου