Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Πόσο επηρεάζονται τα τρόφιμα από την κατάψυξη




 Οι οικιακοί καταψύκτες κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς
αποτελούν μία πρακτική λύση για τη μακρά συντήρηση των τροφίμων.



Πόσο επηρεάζεται όμως η θρεπτική αξία των τροφίμων από την πολύμηνη συντήρησή τους στον καταψύκτη;

Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, καθώς υποστηρίζουν ότι η κατάψυξη έχει πολύ μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά.

Φρούτα και λαχανικά

Παρά τις απώλειες, τα λαχανικά και τα φρούτα που καταψύχονται στην καλύτερή τους κατάσταση αμέσως μετά τη συγκομιδή και με τις σωστές συνθήκες υγιεινής, μπορεί να είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τα αντίστοιχα φρέσκα. Ο λόγος είναι πως η διαλογή, η μεταφορά και η διανομή των φρέσκων προϊόντων στα καταστήματα ή τις λαϊκές αγορές μπορεί κάποιες φορές να διαρκέσει πολλές μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία μπορεί να χαθούν με αργούς ρυθμούς από τα τρόφιμα.

Κατεψυγμένα ζωικά προϊόντα

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, επειδή η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη.

Ποια τρόφιμα μπορούν να καταψυχθούν

Η κατάψυξη μπορεί να καταστρέψει κάποιες ομάδες τροφίμων, επειδή ο σχηματισμός των κρυστάλλων πάγου προκαλεί θραύση των κυτταρικών μεμβρανών. Γι' αυτό τρόφιμα όπως τα λαχανικά σαλάτας, τα μανιτάρια και τα μαλακά φρούτα δεν κάνει να καταψύχονται. Από την άλλη, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, όπως η κρέμα και κάποιες σάλτσες, τείνουν να παρουσιάζουν διαχωρισμό («κόβουν») όταν καταψύχονται, αυτό όμως διορθώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις όταν ξαναζεσταθούν.

Πόσο καιρό μπορούν να συντηρηθούν τα τρόφιμα στον καταψύκτη

Τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν χωρίς κανέναν κίνδυνο στον καταψύκτη ενός σπιτιού για 3 έως 12 μήνες, χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους. Οι χρόνοι συντήρησης ποικίλλουν. Οι ετικέτες των προϊόντων παρέχουν τις κατάλληλες οδηγίες για τον χρόνο συντήρησης.





Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/04/blog-post_868.html#ixzz3WXKQdBQ8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου