ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
αλάτι (1 χούφτα περίπου)
νερό (όσο πάρει η ζύμη)
Για τη γέμιση
½ κιλό κιμά (μισό χοιρινό, μισό μοσχαρίσιο)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
αλάτι (1 χούφτα)
μαύρο πιπέρι (λίγο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης. Προσέχουμε μόνο να βάλουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται ώστε η ζύμη να είναι ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε πολύ σκληρή.
Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα για περίπου 30΄, για να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση προσθέτοντας τα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, προσέχοντας να μην είναι πάρα πολύ λεπτό γιατί τα πιλμένια θα ανοίξουν στο βράσιμο.
Μετά παίρνουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ ή ένα σφηνάκι και πατάμε το φύλλο για να το κόψουμε σε μικρούς δίσκους. Με ένα κουταλάκι του γλυκού βάζουμε γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου. Κλείνουμε όπως τα τυροπιτάκια (δηλ. παίρνουμε την μια άκρη και την φέρνουμε πάνω στην άλλη). Μετά παίρνουμε τις δύο άκρες (μυτούλες) του και τις φέρνουμε την μία πάνω στην άλλη, φτιάχνοντας έναν κύκλο έχοντας από την έξω μεριά τις άκρες που κλείσαμε στην αρχή.
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό πάνω απ' το μισό και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνουμε αλάτι και μετά προσθέτουμε τα πιλμένια (δεν βάζουμε πολλά μέσα, μην κολλήσουν).
Όταν έχουν βράσει, ανεβαίνουν στην επιφάνεια της κατσαρόλας. Τα αφήνουμε για 5΄ περίπου να βράσουν ακόμα, δοκιμάζουμε όμως για να δούμε αν είναι όντως έτοιμα και τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα για να μην έχουν νερό.
Λίγο πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά, παίρνουμε ένα τηγανάκι και καίμε ένα κομματάκι καθαρό βούτυρο (100 γρ. περίπου) ώσπου να ροδίσει.
Όταν βγάζουμε τα πιλμένια, ρίχνουμε πάνω τους το καμένο βούτυρο.
⇔
Αν θέλετε μπορείτε να αφήσετε κάποια πιλμένια στο νερό και να τα φάτε σαν σουπίτσα, προσθέτοντας στο νερό μαύρο πιπέρι.
Αν δεν θέλετε να φάτε όλα τα πιλμένια, μπορείτε πριν τα βάλετε στο νερό να βράσουν, να βάλετε κάποια στην κατάψυξη.
Μπορείτε, αν θέλετε να έχετε το αποτέλεσμα της φωτογραφίας, να τα βάλετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Πηγή-φωτο: sintagespareas.gr.
http://www.pontos-news.gr/article/137590/pontiaka-pilmenia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου