Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Γλυκό ψυγείου με μπανάνες και σοκολάτα (και σε εκδοχή …διαίτης!)


Δροσερό και νόστιμο, εύκολο και οικονομικό, και προπαντός light!




Οι πειραματισμοί με τα γιαουρτογλυκά συνεχίζονται και αυτή τη φορά η έμπνευση ήρθε από τις παρακιτρινισμένες μπανάνες που αν έμεναν μια μέρα ακόμη θα ήταν για πέταμα.





Την πρώτη φορά έγινε με ζελέ λεμόνι γιατί αυτό είχα, αλλά τη δεύτερη είπα να ενισχύσω το άρωμα μπανάνας και χρησιμοποίησα ζελέ μπανάνα.





Οι μπανάνες εδώ όπως έχω ξαναπεί είναι πολύ αρωματικές οπότε και με το ζελέ λεμονιού το άρωμα της μπανάνας ήταν έντονο. Και τις δύο φορές έγινε ανάρπαστο, και οι δοκιμές συνεχίστηκαν όπως θα δείτε παρακάτω.





Η σοκολάτα ταιριάζει με όλα σχεδόν τα φρούτα, αλλά ο συνδυασμός με κάποια απ’ αυτά λίγο παραπάνω. Θεωρώ ότι η μπανάνα είναι ένα απ’ αυτά. Οι μπανάνες Άρβης που έχουμε στην Κρήτη για τις οποίες σας έχω ξαναμιλήσει, μπορεί να είναι μικρότερες αλλά είναι πολύ αρωματικές.








Ακριβώς επειδή είναι μικρότερες, στα υλικά δεν θα δώσω τον αριθμό τους αλλά τον όγκο τους .





Είχα αρκετή σοκολάτα 52% σε κακάο (αλλά καλής ποιότητας και ιδιαίτερα αρωματική) και αυτή χρησιμοποίησα στο γλυκό μου όσες φορές το έφτιαξα. Αυτό το έκανε λίγο πιο «αμαρτωλό» σε θερμίδες. Όμως, επειδή οι μπανάνες μου ήταν πολύ ώριμες και γλυκιές, δεν έβαλα καθόλου ζάχαρη. Πιστεύω ότι θα του ταιριάζει και λίγο πιο πικρή και πιο άγλυκη σοκολάτα και επειδή ήδη δοκιμάστηκε με light γιαούρτι και γάλα με πολύ καλά αποτελέσματα, μπορεί να θεωρηθεί γλυκό διαίτης!





Υλικά:


2 κούπες κομματάκια μπανάνας (ήταν 300 gr καθαρισμένες)
1 κούπα γάλα
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κούπα καυτό νερό
1 κουτί ζελέ μπανάνα ή λεμόνι
½ κούπα τριμμένη σοκολάτα για το μείγμα
Για το γαρνίρισμα, ακόμη ½ κούπα τριμμένη σοκολάτα και μια μπανάνα


Επί το έργον:



Τρίβουμε τη σοκολάτα .





Βάζουμε στο multi τις μπανάνες με το γάλα και τις αλέθουμε ως ότου γίνουν πολτός.



Διαλύουμε το ζελέ στο καυτό νερό και προσθέτουμε τον πολτό της μπανάνας. Προσθέτουμε και το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί εντελώς. Στο τέλος ρίχνουμε στο μείγμα μας τα τρίμματα της σοκολάτας.





Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολάκια ή σε ποτηράκια του κρασιού και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Προέκυψαν 8,5 (!) μερίδες...

Όταν πήξει, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με 1-2 κουταλάκια τριμμένη σοκολάτα και όταν σερβίρουμε το γλυκό μας γαρνίρουμε με λίγες φετούλες μπανάνας (αν έχουμε…).



Παρατηρήσεις:


1)Επειδή τα υγρά της συνταγής είναι λίγο περισσότερα από όσα συνήθως συστήνονται για μια συσκευασία ζελέ, το γλυκό δεν γίνεται σκληρό όπως άλλα «ζελεδένια» γλυκά. Πιστεύω ότι αυτή η υφή του πηγαίνει καλύτερα. Είναι μια απαλή, δροσερή, μυρωδάτη κρέμα.
2)Αν σας αρέσουν τα «πολύ γλυκά» γλυκά ή αν οι μπανάνες δεν είναι πολύ ώριμες , βάλτε 2-3 κουταλιές ζάχαρη στο μείγμα (πριν προσθέσετε τον πολτό της μπανάνας για να είναι ζεστό το νερό και να διαλυθεί εύκολα).
3)Σε μια λιγότερο διαιτητική εκδοχή, μπορούμε να γαρνίρουμε με πουράκια σοκολάτας...



Read more: Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους http://cretangastronomy.blogspot.com/#ixzz2cJor4BKo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου