Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

MONKEY BREAD ΤΡΙΧΡΩΜΟ ♦♦ MONKEY BREAD TRICOLORE



MONKEY BREAD ΤΡΙΧΡΩΜΟ

Γιατί ονόμασαν αυτό το τσουρεκάκι monkey bread, δηλαδή το ψωμί της μαϊμούς, δεν μπόρεσα να το διαλευκάνω... Αυτήν τη φορά, ούτε η ... παντογνώστης Wikipedia είχε απάντηση στην περιέργεια μου! Monkey bread, monkey puzzle bread, sticky bread, Africa coffee cake, golden crown, bubble loaf και τέλος pinch-me cake είναι οι ονομασίες με τις οποίες μπορεί να συναντήσετε αυτό το τσουρεκάκι, που αποτελείται απο πολλά μικρά κομμάτια, τυλιγμένα σε λιωμένο βούτυρο, πασπαλισμένα με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα και ψημένα μέσα σε μια στρογγυλή φόρμα κέϊκ με τρύπα.
Το βούτυρο με την ζάχαρη καθώς ψήνεται, δημιουργεί μια λαχταριστή καραμέλλα βουτύρου, που εμποτίζει το κάθε ξεχωριστό ψωμάκι. Τρώγεται ζεστό, συνήθως αποκολλώντας το κάθε ψωμάκι και πιο σπάνια κομμένο σε φέτες. Κλασσική παρουσία στο αμερικάνικο πρωϊνό (ή breakfast αν θέλετε), η συνταγή εμφανίστηκε κατά την δεκαετία του '50 σε γυναικεία αμερικάνικα περιοδικά και η διάδοση της περιορίστηκε εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πηγή : Wikipedia
Θα μου πείτε τώρα απο που το ανακάλυψα... Απο την αγαπημένη μου Sonia του Giallo Zafferano! Οταν είδα οτι πρόκειται για αμερικάνικη συνταγή, έψαξα σε αμερικάνικα site και blog για να βρώ την αυθεντική, αλλά απογοητεύτηκα, καθώς όλες οι συνταγές που βρήκα χρησιμοποιούσαν έτοιμη ζύμη, πολλές φορές δε κατεψυγμένη... Πολύ αμερικάνικα όλα αυτά για μένα... Ετσι αποφάσισα να φτιάξω το ... μαϊμουδοψωμάκι μου, φυσικά με ζύμη που θα την φτιάξω μόνη μου, και μάλιστα χρησιμοποιώντας ως μαγιά το φυσικό μου προζύμι. Επίσης έκανα ακόμη μια καινοτομία, καθώς χώρισα την ζύμη μου στα τρία και στο κάθε μέρος έδωσα διαφορετική γεύση αλλά και άρωμα... Κατά τα άλλα, ήθελα να φτιάξω ενα λευκό γλάσσο ζάχαρης, αλλά ανακάλυψα οτι δεν είχα αρκετή ζάχαρη άχνη, οπότε για το γαρνιρισμα χρησιμοποίησα λίγο απο το σοκολατένιο μου σιρόπι...

Δόση : 24 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την ζύμη : 185 gr φυσικό προζύμι ενεργό*,
450 gr αλεύρι δυνατό,
300 ml γάλα φρέσκο πλήρες
25 gr κρυσταλλική ζάχαρη,
2 αυγά,
4 gr αλάτι,
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού,
1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ,
3 κ.γ. κακάο άγλυκο.
για το ψήσιμο : 200 gr καστανή ζάχαρη demerara,
20 gr κανέλα σε σκόνη,
80 gr βούτυρο.
για το γλάσσο : σιρόπι σοκολάτας (συνταγή εδώ).
Προετοιμασία :
Ξεκινάμε απο την ζύμη. Χλιαρίνετε το γάλα και διαλύστε μέσα το φυσικό προζύμι (ή την μαγιά). Αναμιγνύοντας προσθέστε την ζάχαρη, τα αυγά το αλεύρι και τέλος το αλάτι. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή. Δουλέψτε την λίγο, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Βάλτε την σε ενα ευρύχωρο σκεύος, σκεπάστε σε καμπάνα και τοποθετήστε την σε χλιαρό μέρος. Αφήστε την μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (για το φυσικό προζύμι περίπου 6 ώρες ή όλο το βράδυ).
Οταν η ζύμη είναι έτοιμη, αδειάστε την επάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και δουλέψτε την να ξεφουσκώσει. Χωρίστε την ζύμη σε τρία ίσα μέρη (περίπου 360gr το καθένα). Προσθέστε στο ενα μέρος το ξύσμα πορτοκαλιού, στο δεύτερο το κακάο και στο τρίτο τον στιγμιαίο καφέ. Δουλέψτε το κάθε κομμάτι, ώστε να ενσωματωθεί καλά το υλικό που προσθέσατε. Πλάστε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαστουνάκι και κόψτε το σε 8 κομμάτια, των 45gr περίπου το καθένα. Πλάστε τα σε μπαλάκια και κρατήστε τα στην άκρη.
Στο εν τω μεταξύ λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να χλιαρίνει αρκετά, αλλά να μην στερεοποιηθεί.
Σε ενα σκεύος αναμείξτε την καστανή ζάχαρη με την κανέλα. Ισως η κανέλα να σας φαίνεται πολλή, αλλά σας διαβεβαιώ οτι του ταιριάζει πάρα πολύ!
Βουτυρώστε καλά μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στην μέση, με διάμετρο 24 εκ. Σας συμβουλεύω να μην χρησιμοποιήστε λυόμενη φόρμα, γιατί το βούτυρο με την ζάχαρη γίνεται καραμέλλα και μπορεί να περάσει μέσα απο τις χαραμάδες της φόρμας.
Περάστε τα μπαλάκια της ζύμης πρώτα απο το βούτυρο και μετά απο το μίγμα ζάχαρη/κανέλα και τοποθετήστε τα μέσα στην φόρμα. Εγω έβαλα στον πάτο πρώτα τα μπαλάκια ζύμης με γεύση καφέ, έπειτα τα πορτοκαλένια και τέλος αυτά με το κακάο. Μπορείτε βέβαια να τα βάλετε και ανακατωμένα.
Τοποθετήστε την φόρμα σε χλιαρό μέρος και αφήστε την μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (για το φυσικό προζύμι, περίπου 2 ώρες).
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Ψήστε στις αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου. Βγάλτε την φόρμα απο τον φούρνο και αφήστε το monkey bread να κρυώσει.
Ξεφορμάρετε το monkey bread, χωρίς να το αναποδογυρίσετε. Η ψημένη του επιφάνεια πρέπει να παραμείνει στο επάνω μέρος. Καλύψτε την επιφάνεια του με το σιρόπι σοκολάτας, ή για καλύτερη χρωματική αντίθεση με ενα λευκό γλάσσο νερού (συνταγήεδώ).
Οπως είπα και στην εισαγωγή, τρώγεται αποκολλώντας το κάθε ανεξάρτητο κομματάκι του. Με την τρίχρωμη ζύμη όμως είναι και πολύ εντυπωσιακό αν το σερβίρετε κομμένο σε φέτες (δείτε την τελευταία φωτογραφία της ανάρτησης).

* Αν θέλετε να φτιάξετε την συνταγή με μαγιά μπύρας, θα χρειαστήτε 20 gr φρέσκια μαγιά μπύρας, ενώ θα πρέπει να αυξήσετε τις ποσότητες σε 525 gr αλεύρι δυνατό και 360 ml γάλα και μειώσετε αντιστοίχως τους χρόνους φουσκώματος της ζύμης..








http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου